Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  У Белорусији забрањен Euronews јер није преводио рекламе на белоруски или руски
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

12. 04. 2021.

Аутор: Бета Извор: Н1

У Белорусији забрањен Euronews јер није преводио рекламе на белоруски или руски

Белоруске власти забраниле су емитовање програма европске телевизије Euronews што критичари режима Александра Лукашенка доживљавају као цензуру.

„Министарство информисања искључило је страни телевизијски програм Euronews“, саопштено је из Минска. Додаје се да ће телевизија са седиштем у Француској бити замењена руским програмом о Другом светском рату.

Лиценца за емитовање програма није обновљена због реклама које се емитују на енглеском језику уместо да се преводе на руски или белоруски језик, изјавио је портпарол белоруског министарства за Риа Новости.

Ова забрана се надовезује на „очајну ситуацију у којој се налазе независни медији у Белорусији“, каже Алес Биалиатски који је на челу белоруске невладине организације Виасна.

Телевизија која је, како је истакао, нудила гледаоцима прилику да се упознају са „догађајима у Европи“, замењена је „пропагандним каналом“.

„Белорусија пада у информациону изолацију и то је оно што режим жели“, додаје он.

„Срећом, уплив интернета је веома велики у земљи, али ово је очигледно покушај ограничавања приступа информацијама“, написала је на Твитеру белоруска независна новинарка и аналитичарка Хана Лиубакова.

Масовни протести због реизбора председника Александра Лукашенка потресли су Белорусију 2020. године, али су власти угушиле демонстрације након чега су почеле да гуше независне медије, хапшењем новинара.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси