Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Улице и доајенима „Политике”
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

14. 04. 2021.

Аутор: Ана Вуковић Извор: Politika.rs

Улице и доајенима „Политике”

Табле са именима добили су Мирослав Радојчић, Предраг Милојевић и Богдан Тирнанић, док ће своје обележје наредних дана имати и Александар Тијанић

Доајени наше куће Мирослав Радојчић, Предраг Милојевић и  Богдан Тирнанић добили су пре два дана уличне табле са својим именима, док ће табла са именом Александра Тијанића у чијој је богатој биографији уписан и ангажман у некадашњој ТВ „Политика”, бити постављена накнадно. Част да их Београд на овај начин памти припала је и зачетнику маркетинга у Србији и региону, Драгану Сакану, филмском раднику Динку Туцаковићу и Милану Вукосу, бившем директору РТС-а и потпредседнику Скупштине града у време Бранка Пешића.

– Реч је о предлозима Удружења новинара Србије прихваћеним на седници Скупштине града одржаној почетком године. Одборници су прихватили идеју да четири београдске улице понесу имена четири значајна новинара од којих су тројица радила директно у „Политици”. Ово је једна добра пракса, да не добијају улице само генерали, политичари... На овај начин се показује да су и новинари значајан део развоја друштва у Београду и колико је битно да имамо трајно сећање на њих. Јасно је и колико је и сама „Политика” важна јер су сви ови новинари везани за ту кућу – каже заменик градоначелника Горан Весић.

– Како сам имао срећу да познајем сву четворицу, верујем да ће ову вест пропратити за небеским шанком, уз обавезни цинизам зашто им рецимо нису дали булеваре и боцу вискија. Срећа па су се челници Београда сетили да о бардовима новинарства и „Политике”, јер Предраг Милојевић и Миро Радојчић су њени новинарски споменици, подсете млађе нараштаје и открију им ко су били највећи новинари не само Југославије и региона, већ и шире. Можда ће, док шетају њиховим улицама, пронаћи неки њихов стари текст и то ће бити сасвим довољно – каже колумниста „Политике” Александар Апостоловски.

Именовање ових улица по најзначајнијим перима српског новинарства он оцењује као леп гест градске власти. Не сме се заборавити значај ових људи, јасан је Апостоловски, у свом стилу истичући да никада није званично утврђено да ли су Предраг Милојевић, Миро Радојчић, Богдан Тирнанић и Александар Тијанић сковали план да из њихових пера никада неће изаћи ништа досадно.

– Ваљда их је замарало да пишу вести или апологетске текстове о значају социјалистичког самоуправљања, а чика Предрага о краљевини. Уместо да доносе ексклузиве, ексклузива су постали они сами и тако су без подизања устанка извршили револуционарни преврат у југословенском новинарству. Нису им требали диктафони, цитирали су сами себе. Тиме су поништили сва новинарска правила, успостављајући своја, да читалац од прве до последње реченице путује обасјан ватрометом метафора, често с оне стране садашње политичке коректности, уз фуриозну промену ритма, Тиркетовог сленга, Тијанићевих прејаких речи, чика Предрагове ерудиције и шарма Мира Радојчића. Тако су бриљантном анализом скенирали друштво и политику, краљеве и принчеве, удбаше и генерале, филм и кошарку, чучавце и рат – истиче Апостоловски.

 

Коментари (1)

Остави коментар
чет

15.04.

2021.

Божидар Анђелковић [нерегистровани] у 11:32

Легенде

Лепо је што су доајени "Политике" добили уличне табле са својим именима, али би још лепше било када би држава коначно решила статус наше најстарије новинске куће. С обзиром да се ради о националној вредности Србије, "Политику" не би требало приватизовати, већ јој треба вратити све што јој је отето за време владавине ВАЦ-а. Не требају нам две "Политике", довољна је само једна, јединствена и јака. Желимо да Београдска рубрика поново постане расадник новинарских талената као што је била некада, када је тираж дневног листа "Политика" био четрнаест пута већи него данас. И да акције "Политике" достигну вредност за коју су се борили Мирослав Радојчић, Предраг Милојевић, Богдан Тирнанић, Александар Тијанић и многе друге, сада већ помало заборављене легенде српског новинарства.

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси