Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Кад Градска администрација заћути, Повереник ће да је натера да проговори
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

19. 04. 2021.

Извор: Панчево Си Ти

Кад Градска администрација заћути, Повереник ће да је натера да проговори

Градска управа Града Панчева не само да наставља да избегава да комуницира са новинарима, него су најновијим случајем игнорисања захтева нашег сарадника прекршили и Закон о слободном приступу информацијама од јавног значаја

Градска управа наставља да избегава да комуницира са новинарима. Након што тандем Радовановић-Живковић није чак ни одговорио нашем новинару да са њим неће да разговарају (какав арогантан гест и кукавички потез!), о чему смо обавестили јавност (видети овде), сада су градски званичници отишли корак даље: не само да упорно, уредно и у широком кругу обилазе око новинарске радозналости и питања, о изјавама и интервјуима да и не говоримо, него су најновијим случајем игнорисања новинарских захтева прекршили и Закон о слободном приступу информацијама од јавног значаја.

Наш новинар Ненад Живковић је, наиме, у склопу припрема за писање текста о јавно-приватном партнерству, ликвидацији АТП-а и препуштању ове комуналне делатности новоформираном предузећу Пантранспорт, преко писарнице у Услужном центру Градске управе доставио 26. марта 2021. године Тиграну Кишу, председнику Скупштине Града, Предрагу Живковићу, већнику надлежном за комуналне делатности и саобраћај, Марији Петровић, начелници Градске управе, Јасминки Павловић, секретарки Секретаријата за урбанизам, грађевинске, стамбено-комуналне послове и саобраћај и Слободану Кундаковићу, лицу овлашћеном за давање информација од јавног значаја, допис ове садржине:

„Молим вас да ми у року предвиђеном Законом о слободном приступу информацијама од јавног значаја уступите копију документа Државне ревизорске институције Захтев за предузимање мера против субјекта ревизије, Јавног комуналног предузећа за превоз путника „Аутотранспорт-Панчево”, са потпуном одговорношћу, Панчево, број 400-1205/2019-04/26 од 7. 12. 2020. године и одговор на овај документ који су Државној ревизорској институцији упутиле надлежне службе Града Панчева или Скупштине Града Панчева (број и датум непознати).

Молим вас да ме, када припремите документа, на телефон број 063/372-298 обавестите о томе, како бисмо се договорили о времену и месту личног преузимања.

С колегијалним поздравима,
Ненад Живковић
новинар сајта Панчево Си Ти”

Истог поподнева, у 18.09 Живковић је са приватне мејл адресе горе наведеним лицима послао поруку следеће садржине:

„Желим да вас обавестим да сам у петак, 26. марта 2021. године, око 12.50 сати, преко писарнице Градске управе у Услужном центру Градске управе Града Панчева, свакоме од вас предао истоветни захтев за достављање документације на темељу Закона о слободном приступу информацијама од јавног значаја. Молим вас да у најкраћем року, већ почетком следеће недеље, одговорите на мој захтев и тиме још једанпут покажете да је рад Градске управе и Скупштине Града Панчева потпуно транспарентан, градска администрација изузетно ефикасна, и да сви заједно вредно и предано радите сваког радног дана осам сати у јавном интересу и за опште добро, једном речју у корист нас грађана, који смо вам, уосталом, послодавци.

Очекујући телефонски позив и договор о примопредаји документације, колегијално вас поздрављам!”

Овако велики број истоветних захтева је било нужно послати како би се лакше утврдила надлежност и како би се смањила могућност да упитани пребацују надлежност на лица којима упит није послат. Са стране Градске управе или Скупштине Града било је, дакле, потребно да неки чиновник ископира неколико страница а његов шеф/ица позове Живковића да се договоре када да дође да те папире преузме. Подсетимо, то су особе, изабрана лица и намештеници, у чијем је опису посла да свакодневно и у складу са законом комуницирају са грађанима, решавају комуналне проблеме, организују живот становништва и подижу ниво његовог квалитета – јер их за то грађани ангажују и плаћају. Али зашто би Градска управа радила у интересу града и грађана, што јој је у теорији и пракси демократских и уређених земаља сврха постојања, кад годинама уназад постоји само да би радила у интересу локалне испоставе картела браће Вучић у форми политичке партије СНС, а под директном извршном командом дон Бранка (пл. Маловића, од Шавника, Монтенегро).

Наш сарадник је џентлменски и колегијално сачекао и седам дана преко законског рока да би добио тражена документа, али како се ситуација није променила, тј. како га из Градске куће нико није позвао, наша Редакција је 19. априла ујутро послала жалбу због ћутања администрације Поверенику за информације од јавног значаја и заштиту података о личности и обавестила новинарска удружења и међународне организације које прате медијску сцену у Србији о овом случају. О наредним догађајима саге „Град Панчево против новинара Панчева” (јавности, грађана…) извештаваћемо читалачку публику чим се буду згодили…

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси