Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Симоновић: Нико неће да штампа дневни лист „Нова“
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

20. 04. 2021.

Извор: Н1

Симоновић: Нико неће да штампа дневни лист „Нова“

Директор и главни и одговорни уредник портала Нова.рс Веселин Симоновић изјавио је у емисији "Персона нон грата" да дневни лист "Нова" ниједна штампарија неће да штампа.

„У Србији има шест, седам машина, које би то могле да штампају. И тражили смо да платимо, чак сам нудио и више него што је тржишна цена. Нико неће да нас штампа. Можда неке заиста немају капацитета, јер су пребукиране, или немају техничких услова. Нико није рекао да неће, сви су рекли да – не могу. То је проблем. Почевши од компаније ‘Рингијер’, њихов одговор је био да немају капацитет, то разумем. Штампарија ‘Борба’, затим  Политика има техничких проблема, а штампарија ‘Color Press’ из Новог Сада нема трећу смену. И једна једина светла тачка је штампарија ‘Мађар Со-а’ у Новом Саду, који су стварно велики професионалци, изашли су у сусрет и рекли су нам да би они штампали“, објаснио је Симоновић.

Међутим, ни тамо неће моћи да се штампају, „јер могу само да штампају пола црно бело, а пола колор“, прецизирао је Симоновић.

„Ми ћемо сигурно издати новине, сада смо се, редакција и ја, мало заинатили. Просто је немогуће да нико нема капацитет да штампају једне дневне новине“, нагласио је Симоновић.

Новинар Манојло Вукотић се сложио са оценом да је немогуће да нема никог ко би штампао лист „Нова“, и додао да се то догађало „у свим временима“.

„Када сам био главни уредник Борбе и када је то била још једна кућа, и када је штампарија радила Борбу и Вечерње новости, на годишњем нивоу је Борба избацивала више од 200 милиона тиража. Борбу су избацили из штампарије на три дана, и то је био први прекид те новине која је излазила и за време рата. Чист је политички разлог био. Када сам основао „Блиц“, позвао сам Веселина, и после три месеца, пошто није био раст тиража, Блиц је после два месеца имао 250.000 примерака“, рекао је Вукотић у емисији „Персона нон грата“.

Он објашњава да када је Блиц прешао тираж од 250.000 примерака, били су „избачени“ из штампарије Борба, као и да су након тога морали да пређу у нову штампарију и да почињу све из почетка.

Симоновић: Штампаћемо новине како-тако

Симоновић на питање да ли мисли да је то „налог одозго“, или „страх самих штампарија“ одговара да је „сада у Србији у сваком послу створена атмосфера да један човек одлучује ко ће радити који посао“.

“Медији у Србији су сада карика власти. И они желе све да буквално контролишу. Сигуран сам да међу овим штампаријама има неких које немају капацитете, али пола њих сигурно може, ко комерцијално размишља да нас штампа. Да обезбеде добре плате запосленима, они би нас штампали. Ја сам причао са свим директорима, они би се радовали да добију нови посао. Да ли су они питали неког, па добили негативан одговор, то никада не могу да сазнам. Али то је можда и због страха, јер је цела наша компанија персона нон грата”, рекао је Симоновић.

На питање да ли размишља да се обрати некоме у држави јер ниједна штампарија неће да штампа лист, Симоновић је запитао коме да се жали. Он је нагласио и да у Србији ако нешто желиш да радиш – таква атмосфера да мораш да за све питаш председника и да будеш дужник.

„Ја никада никоме нисам био дужник, ми ћемо штампати новине како-тако“, поручио је Симоновић.

Подсетимо, компанија United Media је саопштила да покреће нови дневни лист „Нова“ са одговорним уређивачким концептом и тачним и провереним вестима. Како је наведено, „Нова“ новине биће алтернатива постојећој медијској слици у штампаним медијима, јер ће јавности понудити истините информације уз кредибилне и релевантне саговорнике.

Излазиће шест пута недељно, од понедељка до петка на 24 стране, док ће суботом излазити викенд двоброј на 32 стране.

Новине „Нова“ моћи ће да се купе на свим киосцима широм земље и биће доступне и онима који, из различитих разлога, нису у прилици да читају вести на порталу нова.рс или их гледају на телевизији Нова С.

Емисија „Персона нон грата“ коју ће водити и уређивати Наташа Миљковић емитоваће се сваког понедљка у 20h.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси