Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Гости Н1: Свако ко се професионално бави новинарством – „персона нон грата“
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

20. 04. 2021.

Извор: Н1

Гости Н1: Свако ко се професионално бави новинарством – „персона нон грата“

Главни уредник портала Нова.рс Веселин Симоновић изјавио је да је свако ко се професионално бави новинарством у Србији - "персона нон грата", бар када је у питању власт. Новинарка КРИК-а и уредница портала "Раскрикавање" Весна Радојевић каже да је новинарство у Србији дотакло дно и да се власт не боји медија, али да је оптимиста пошто после медијских напада на КРИК, никада нису имали већу подршку грађана. Новинар Манојло Вукотић, који је био на челу бројних редакција, оцењује да је послушност у српском новинарству данас доминантна категорија и да је неопходно вратити се изворним принципима новинарства.

У нову емисију Наташе Миљковић на Н1 „Персона нон грата“ као гост била је позвана и министарка културе и информисања Маја Гојковић, али на тај позив није одговорила.

На питање да ли се у Србији осећа као „персона нон грата“, Радојевић одговара – зависи за кога. Оцењује да млади новинари који се баве истраживачким новинарством сигурно јесу непожељни за власт. „Али мислим да за друштво апсолутно нисмо непожељни“, рекла је Радојевић и додала да после медијских напада на КРИК никада већу финансијску подршку нису имали од грађана. „Што већи притисак – то већа подршка“, нагласила је.

Симоновић је рекао да му је драго када чује Весну Радојевић „која има мање година него он стажа“ да има такав оптимистичан приступ и оцењује да новинарство у Србији има шансу због новинара попут ње и других који раде у КРИК-у и још малом броју медија. „Сако ко се бави професионално новинарством у Србији је персона нон грата, бар када је у питању власт“, рекао је.

Са друге стране, за новинаре који су уз власт каже да то никада неће бити новинарство и да су ти људи заправо слушкиње власти. „Мислим да се треба борити за професију, ма какав статус имали у друштву, ја са 37 година стажа још имам снагу да се борим за професију“, рекао је Симоновић.

Манојло Вукотић каже да је редакције искључиво напуштао из политичких разлога, али да га политика у њих никада није доводила. Каже да је у сваку редакцију улазио или постајао главни уредник – као професионалац.

„Није ме никада доводила ниједна партија – или су ме доводили новинари или у последње време власници медија – партија никада“, рекао је Вукотић.

„Пошто сам четири пута био главни уредник четири различите новине – ‘Борба’, ‘Блиц’, ‘Глас јавности’ и ‘Вечерње новости’, сабирајући професионалну путању, дошао сам до закључка да сам сваки пут пао из политичких разлога“, рекао је Вукотић.

Свим властима био циљ – покорити медије

Он је истакао и да су се свим властима, које су се мењале на овим просторијама, не само у Србији, већ они који су преузели власт од „Београда до Љубљане“ један од првих циљева био – покорити медије, као и да су после рата све водеће партије у свих шест република бивше Југославије преузеле водеће телевизије и дневне новине.

Весна Радојевић имала је и питање за Мају Гојковић која је игнорисала позив за учешће у емисији – зашто не реагује на дискриминацију медија.

Оценила је да је 2012.године кренула дискриминација медија и игнорисање свих медијских кућа које имају нешто да питају власт. Присетила се и да је 2014. године правила дебате и да су тада у њих долазили поједини функционери власти, али да је од тада свим функционерима блиским СНС било забрањено малтене да разговарају „са медијима који имају нешто да их питају“.

„Законом је забрањена дискриминација медије и државни функционери дужни су да свима одговарају на питања подједнако“, рекла је Радојевић и додала да се овде новинарство претворило на одлазак на конференције за новинаре премијерке или председника, „где ћете да добијете све само не одговор на питање, „већ политичку манифестацију да нисте патриота, или да вам је циљ да победи корона или тајкуни…

Симоновић је нагласио да власт има своје канале да они причају само својим бирачима и „не интересује их шта ми мислимо о било чему. „Ми их само нервирамо тиме што говоримо јавно, они нису наши министри наши председници, зато што се понашају тако а не зато што нешто лично имам против њих“, каже.

Једино решење – вратити се изворним принципима новинарства

Манојло Вукотић каже да га је годинама мучило питање зашто власт хоће да узме медије и хоће да врши притисак, забрањује државним фирмама да дају оглас…Тако је, каже, било у „Борби“ 1990. и 1991. године.

„Која је то амбиција, која култура у којој ти хоћеш да убијеш најтиражније новине, да их себи покориш и претвориш у послушнике“, рекао је Вукотић и додао да можда о томе најбоље говоре подаци о тиражу које је јутрос добио.

Према тим подацима, осам водећих новина имају укупан продат тираж од само 220.000 примерака, рекао је Вукотић.

Пренео је и податке да један нови таблоид има тираж од 3.000 примерака а штампа се у 35.000 примерака.

На питање ко стоји иза тог таблоида, Симоновић каже да нема проблем да саопшти да је иза њих „министар Стефановић“. „И немају никакву економску рачуницу, нити комерцијално правдање – али њему сада добро дођу“, каже.

Радојевић је оценила и да је новинарски усуд да никада не буде поштован од стране власти и да ће било која власт тешко пристати да се пише слободно, нарочито у овако крхким друштвима. „Замислите да КРИК буде по вољи власти? Онда ми нешто добрано добро не радимо“, рекла је она.

Нагласила је међутим, да атмосфера у којој данас раде истраживачки новинари никада није била гора.

Гости Н1 су оценили и да не стоји аргумент да су новинари сада у бољем положају јер се више не дешавају убиства новинара, као за време Милошевића, истичући да је сада другачије време, када је Србија на путу ка ЕУ и посматра је међународна заједница.

Вукотић је рекао да је једино решење вратити се новинарству, изворним принципима новинарства.

„У самим новинарским круговима постоје заблуде – прво, нема медија који је државни, а да ваља, нема медија који ваља, а да је партијски, бесмислене су и пароле опозиционе новине“, рекао је он и нагласио да је кључно – правити новине и бити професионалац, поштен и објективан.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси