Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Загорка Доловац спречила заменика тужиоца Предрага Миловановића да брани пресуду за паљење куће новинара Милана Јовановића од жалби одбране
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

22. 04. 2021.

Аутор: Тамара Спаић Извор: Цензоловка

Загорка Доловац спречила заменика тужиоца Предрага Миловановића да брани пресуду за паљење куће новинара Милана Јовановића од жалби одбране

Овим изненадним преокретом угрожена је пресуда која је улила наду медијској заједници и грађанима Србије, а којом су у фебруару осуђени Драгољуб Симоновић и његови сарадници који су запалили кућу новинара Милана Јовановића. Ова изузетно важна пресуда сада је нападнута са четири жалбе одбране Апелационом суду и на њих тужилац Предраг Миловановић, који је у процес укључен од почетка и који је један од најзаслужнијих за ефикасно суђење у овом случају, неће моћи да одговори

Првостепена пресуда за паљење куће новинара Милана Јовановића тренутно виси ни на небу ни на земљи. Нема судије и нема тужиоца, две кључне личности које су омогућиле да се релативно брзо дође до пресуде у једном од најтежих случајева напада на новинаре у новијој историји Србије.

Судија Славко Жугић је отишао у пензију, а највише забрињава то што је и заменик јавног тужиоца Предраг Миловановић, супротно и упркос својим жељама и залагању да овај важан случај доведе до правоснажности, онемогућен да заступа и брани оптужницу.

Личном одлуком Загорке Доловац, републичке јавне тужитељке и председнице Државног већа тужилаца, заменик јавног тужиоца Другог основног јавног тужилаштва Предраг Миловановић експресно је „ослобођен вршења дужности заменика јавног тужиоца“ да би се посветио само обављању функције члана Државног већа тужилаца (ДВТ), на коју је изабран крајем прошле године.

Доловац може, али не мора да тужиоца скине с предмета

Конститутивна седница Државног већа тужилаца одржана је 6. априла ове године, а већ после три дана, 9. априла, Предраг Миловановић је добио решење којим му се онемогућава да води предмет паљења куће новинара Милана Јовановића и његове супруге Јеле Дељанин.

Од шест новоизабраних чланова ДВТ, само двоје је разрешено са функције заменика тужиоца, а четворо ће дискреционом одлуком Загорке Доловац наставити да се бави својим досадашњим послом и поред ангажмана у ДВТ.

Јавна тужитељка Доловац се без икаквог образложења оглушила и игнорисала захтеве Предрага Миловановића да настави да ради значајан медијски предмет.

Одлуку о „ослобађању вршења дужности заменика јавног тужиоца“ Предрага Миловановића, Загорка Доловац изнела је под тачком разно на седници 6. априла, иако тако важна одлука заслужује да буде посебна, унапред најављена тачка дневног реда.

Такође, одлука Загорке Доловац је већином гласова потврђена на телефонској седници ДВТ, на којој је Миловановић поновио свој захтев да настави да поступа по предметима које је водио – до правоснажности.

Иако је председница ДВТ Доловац на седници од 6. априла рекла да ће овај његов захтев размотрити и донети одлуку која ће бити најбоља за јавнотужилачку организацију, одлука није образложена, као што ни у решењу није остављена могућност да Предраг Миловановић настави да прати своје предмете до правоснажности.

Према Закону о Државном већу тужилаца, изборни чланови ДВТ из редова заменика јавних тужилаца могу да наставе да обављају своју функцију и не морају да од ње буду ослобођени, напротив.

Закон децидирано, у члану 11 каже да се члан Већа „може ослободити вршења функције заменика јавног тужиоца за време обављања функције у Државном већу, на основу одлуке Државног већа“.

Цензоловка је послала мејл са питањима за председницу ДВТ Загорку Доловац зашто је донета таква одлука „упркос противљењу господина Миловановића, као и упркос томе што је био ангажован у предмету за паљење куће новинара Милана Јовановића у коме је, уз велике заслуге заменика тужиоца, до сада направљен велики корак у ефикасности привођења правди окривљених и осећају да је правда достижна, а злочин кажњив“. До сада нисмо добили одговор.

МИЛАН ЈОВАНОВИЋ ОГОРЧЕН: ДА ЛИ СЕ ОСТВАРУЈУ СИМОНОВИЋЕВЕ ПРЕТЊЕ ДА ТУЖИЛАЦ ВИШЕ НЕЋЕ РАДИТИ СВОЈ ПОСАО?

„Пресуда је донета пре два месеца. Питам се зашто председница суда још није делегирала предмет другом судији. Тај судија би требало и да жалбе оптужених достави заменику јавног тужиоца, а да он на њих одговори. Одбрана окривљених такође треба да одговори на жалбу тужиоца. Тек тако формиран предмет може отићи на Апелациони суд. Ти одговори на жалбе треба да се ураде у року од три дана. Зашто је пресуда после два месеца још у првостепеном суду? Који је то разуман рок да се донесе правоснажна одлука, не знам, али се питам да ли ћу дочекати ту правоснажну пресуду“, каже Милан Јовановић за Цензоловку.

„Чему могу да се надам кад сам сазнао да је тужилац отишао на другу функцију, а да му је предмет одузет и ускраћено му је право да одговори на жалбе окривљених. Јавно питам министарку правде, председницу суда, републичког јавног тужиоца чему ова опструкција. Зашто је предмет још увек у основном суду и још није достављен Апелационом суду. Сад видим колико сам имао среће што су истрагу и судски поступак водили часни и поштени тужилац и судија Славко Жугић.“

Како коментаришете то што је изненада Предраг Миловановић онемогућен да заступа оптужницу?

„Да ли су се оствариле претње Драгољуба Симоновића (изнете током првостепеног судског процеса, прим. нов.) да господин Миловановић више неће радити овај посао? То ми није јасно. А преко друштвених мрежа видим коментаре појединих окривљених који кажу ’ко се задњи смеје, најслађе се смеје’. Све је могуће у нашем правосуђу. Ова пресуда би била важна за будућност слободе медија. Није ми јасно да ли ћу дочекати ту правду, да ли ћемо изаћи из овог брлога“, каже Милан Јовановић.

Милан Јовановић и Јела Дељанин не могу да траже ни одштету за штету коју су претрпели пре него што буде донета правоснажна пресуда. У пожару који је 12. децембра 2018. године, према пресуди, наложио Драгољуб Симоновић, изгорела им је кућа и комплетна имовина коју су стицали целог живота.

Миловановић: Желео сам да наставим

Предраг Миловановић није крио своју забринутост и разочараност због одлуке да буде „ослобођен“ заступања оптужнице у случају паљења куће Милана Јовановића и Јеле Дељанин.

У разговору за Цензоловку је рекао да се противи таквој одлуци и да је она супротна његовом дубоком професионалном и етичком осећању, али и личном осећању саосећања према жртвама тешког злочина.

„Првостепена пресуда је само прво полувреме и професионално ћу, већ сам то рекао, бити задовољан само правоснажном пресудом. Желим да професионално одговорим изазову тог предмета и то сам јасно изнео на обе седнице Већа, а позвао сам се и на јасно изражен циљ председника Републике и премијерке да се држава бори против организованог криминала и свих других облика криминалитета. Рекао сам да желим лично да допринесем томе тако што ћу наставити да поступам по свим мојим предметима до њихове правоснажности. Посебно ми је важан, а то сам истакао и на седницама Већа, овај медијски предмет. Међутим, лична одлука председнице Већа била је да ме ослободи функције заменика јавног тужиоца“, рекао је за Цензоловку Предраг Миловановић.

У међувремену, првостепена пресуда за паљење куће новинара нападнута је са чак четири жалбе из редова одбране које су поднели првооптужени Драгољуб Симоновић, бивши председник Општине Гроцка и високи функционер владајуће Српске напредне странке, његови адвокати Ивица Вуковић и Виктор Гостиљац, као и адвокатица Зора Добричанин Никодиновић која заступа другооптуженог Владимира Михаиловића, бившег полицајца из Гроцке.

На ове жалбе одбране, заступнику оптужбе Предрагу Миловановићу онемогућено је да одговори иако је то пресудно важно за даљу судбину првостепене пресуде на Апелационом суду.

„Корисно је да тужилац одговори на жалбе одбране и то је, уосталом, његово право. У овако важним случајевима и озбиљним предметима одговор тужиоца на жалбу одбране је јако битан. Та аргументација се често не види у јавности јер се износи мимо претреса, али је важна. Има ту и својеврсног правничког надмудривања“, коментарише Миловановић за Цензоловку у одговору на питање колико чињеница да је спречен да одговори на жалбе одбране угрожава осуђујућу првостепену пресуду и пролонгира долажење до правоснажне пресуде, јер умањује могућност да апелација можда и одмах одбаци жалбе и потврди првостепену пресуду.

Овим изненадним преокретом угрожена је пресуда којом су 23. фебруара, пре пуна два месеца, за тешко дело против опште сигурности на затворске казне осуђени Драгољуб Симоновић (четири године и три месеца) као наручилац криминалног дела, Владимир Михаиловић (четири године) као организатор и Александар Маринковић (четири године и три месеца) као непосредни извршилац напада на кућу, али и животе новинара и његове супруге.

Други тужиоци настављају да раде на предметима

У пракси није непознато да заменици јавних тужилаца, и поред тога што су због избора у Државно веће тужилаца ослобођени других дужности, ипак наставе да воде предмете који су им важни. Тужилац Горан Илић, који је донедавно био заменик председника ДВТ и повереник за самосталност, каже за Цензоловку да је и он сам током мандата у ДВТ био ослобођен обављања функције тужиоца, али је наставио да ради један број предмета.

„Предраг Миловановић је одлично водио поступак у случају паљења куће новинара и показао је висок ниво професионалности, чиме је и у јавности задобио велико поверење. Било би добро да настави да ради на том случају до правоснажности, јер би замена тужиоца била проблематична у смислу ефикасности и професионалности. Требало би да се договори са тужиоцем Другог основног јавног тужилаштва да остане да заступа оптужницу у том предмету“, рекао нам је Горан Илић, члан председништва Удружења јавних тужилаца и заменика јавних тужилаца Србије.

Међутим, јавни тужилац Другог основног јавног тужилаштва лоптицу о одлуци пребацује назад на ДВТ и Загорку Доловац. На питање Цензоловке о могућности да Предраг Миловановић настави да заступа оптужницу, из Другог основног јавног тужилаштва стигао је следећи одговор:

„Обавештавамо вас да јавни тужилац Другог основног јавног тужилаштва не искључује могућност даљег заступања оптужног предлога од стране досадашњег заменика, те да ће уважити коначну одлуку коју око наставка заступања доноси Државно веће тужилаца.“

Из тужилаштва смо добили и следећу информацију и објашњење:

„Поступајући заменик јавног тужиоца у Другом основном јавном тужилаштву у Београду Предраг Миловановић поднео је жалбу Апелационом суду у Београду против пресуде Другог основног суда у Београду, те предложио да се усвоји жалба овог тужилаштва и да се преиначи првостепена одлука у погледу кривичне санкције, односно да се Драгољуб Симоновић осуди на казну затвора у трајању од осам година, окривљени Владимир Михаиловић осуди на казну затвора у трајању од пет година и окривљени Александар Маринковић да се осуди на казну затвора у трајању од шест година. С обзиром на то да овом тужилаштву још увек нису достављене жалбе бранилаца окривљених, да је поднета жалба у делу који се односи на изречене кривичне санкције, да је поднета жалба на првостепену одлуку од стране овог органа, да се не пише одговор на жалбе окривљених, већ се тужилаштво кроз своју жалбу осврне и на примедбе одбране, што је и учињено у наведеном случају.“

Заменица јавног тужиоца и портпаролка Другог основног јавног тужилаштва Ивана Стојиљковић раније нас је обавестила да ће, у складу са законом, оптужницу пред Апелационим судом заступати апелациони јавни тужилац, односно заменик кога он одреди, али и да у Другом основном јавном тужилаштву није одређено ко ће заступати оптужницу након што је Предраг Миловановић „ослобођен“ тог рада.

У Другом основном суду, после одласка судије Славка Жугића у пензију, а читава два месеца након доношења пресуде, није одређен предметни судија без кога првостепена пресуда не може да крене даље. Јер, судија у првостепеном поступку треба да формира предмет, прикупи све жалбе и одговоре на жалбе и све то заједно проследи Апелационом суду.

Судија Другог основног суда, координаторка за медије Ирина Ковачевић изјавила је за Цензоловку да ће колико данас бити одређен судија за овај предмет и пружила је уверавања да ће се брзо поступати, у складу са важношћу тог предмета.

Судија Ковачевић је објаснила да је све урађено у складу са пословником и законом, а да су почетком априла у Други основни суд примљене три нове судије од којих ће један преузети овај предмет.

ОПТИМИЗАМ КОЈИ ЈЕ КРАТКО ТРАЈАО

Првостепена пресуда против Драгољуба Симоновића узима се као један од ретких позитивних примера за безбедност новинара и слободу медија у Србији. Међутим, кратко је трајао оптимизам да се нешто мења у земљи у којој убиства, подметање бомбе, пребијања, претње и малтретирање новинара остају неистражени и некажњени.

До првостепене пресуде се релативно брзо дошло након две године веома мучног суђења које су обележиле опструкције одбране, покушаји да се купи време за окривљене, од недолажења првоокривљеног Драгољуба Симоновића већ на прво заказано рочиште, па до одлагања рочишта зато што првоокривљеног боли зуб, те бројни захтеви да се изузму судија и тужилац, да се изузме „цела Палата правде“, вређање суда, вређање и омаловажавање оштећених…

У једном тренутку, пред саму завршницу суђења, деловало је да ће одбрана успети да издејствује продужење процеса и одлагање рочишта све док поступајући судија Славко Жугић не оде у пензију, а суђење самим тим крене из почетка, са новим судијом.

Неподељени утисак јавности која је пратила поступак за паљење куће новинара био је да се до пресуде дошло захваљујући ефикасном и професионалном заменику тужиоца Предрагу Миловановићу и искусном судији Славку Жугићу, који је, упркос минирањима одбране, процес суверено водио ка пресуди у, за наше прилике, несвакидашњем разумном времену.

Откако су и заменик тужиоца и судија били приморани да овај случај напусте, све постаје неизвесно. Паралела са поразним, негативним искуством са суђењем за убиство Славка Ћурувије, које траје шест година и коме се још не назире крај, намеће се сама од себе јер позитивних примера који би охрабрили очекивања да је правда достижна – просто нема.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси