Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Јунајтед Група: Комисија за заштиту конкуренције одобрила сламање СББ-а и слободних медија
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

23. 04. 2021.

Аутор: Бета Извор: Данас

Јунајтед Група: Комисија за заштиту конкуренције одобрила сламање СББ-а и слободних медија

Јунајтед Група (United Grupa) саопштила је данас да ће употребити сва доступна правна средства „да оспори скандалозну одлуку“ Комисије за заштиту конкуренције о условном одобрењу уговора компанија Телеком и Теленор.

У саопштењу се наводи да ће се Јунајтед Група, „у заштити легитимних права, обратити и надлежним институцијама у Европској унији, како би указали на грубо кршење принципа конкуренцијског права које долази од тела које би та права требало да штити“.

„Подсећамо јавност да документи Телекома јасно предвиђају да је циљ ових споразума да се сломи СББ и стави тачка на његово и пословање медија у власништву компаније Јунајтед Медија (United Media) у Србији, укључујући (телевизије) Н1 и Нова С, а да се Телеком позиционира као једини испоручилац медијских садржаја“, наводи се у саопштењу.

Јунајтед Група додаје да је поред „потпуног игнорисања“ званичних докумената Телекома Србија и „очигледне недопуштене побуде“ уговора о сарадњи са Теленором, Комисија онемогућила оштећеним странама СББ-у и Јунајтед Медији да учествују у поступку, а потом их није уопште консултовала у доношењу одлуке.

„Комисија је такође одлучила и да потпуно игнорише образложени поднесак СББ-а којим су прецизно наведени и анти-конкуренцијски циљеви ових споразума, али и њихови анти-конкуренцијски ефекти по целокупно телекомуникационо тржиште у Србији“, пише у саопштењу.

У саопштењу се истиче да „све указује на то да је циљ власти да финансијски ослаби Јунајтед Групу и зато је кроз све институције, а лично од највиших државних органа и функционера, јавно подржан план за уништење приватне компаније“.

„Одлука Комисије показује да се држава поново умешала у медијску сферу са намером да уништи слободне медије и наметне потпуни монопол у информисању грађана Србије“, оцењује Јунајтед Група и констатује да је Комисија морала да блокира споразум Теленора и Телекома.

Јунајтед Група додала је да одлука још није објављена, и да се не зна које је то услове Комисија за заштиту конкуренције поставила Телекому и Теленору, али да „поучени пређашњим искуством не могу да очекују да било који услови могу да умање анти-конкуренцијски карактер ових уговора“.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси