Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Медијска разноликост у Србији је угрожена
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

23. 04. 2021.

Аутор: Катарина Живановић Извор: Данас

Репортери без граница забринути због одбијања штампарија да штампају лист Нова

Медијска разноликост у Србији је угрожена

С обзиром на стање медијски слобода у Србији, веома смо забринути због одбијања штампарија да штампају нови дневни лист – истакао је за Данас Павол Сзалаи, шеф одсека за ЕУ и Балкан Репортера без граница, упитан да прокоментарише ситуацију у којој се нашла Нова, која не може да угледа светлост дана, јер ниједна штампарија у Србији не жели да штампа нови дневни лист у издању United media.

Наш саговорник додаје да је медијска разноликост у Србији угрожена, и да би у интересу демократије и приступању ЕУ, власти и политичари морали да створе повољне услове за њен развој.

– Штампарије такође морају да се изјасне о томе због чега не могу да штампају нови дневни лист. У сваком случају, ми ћемо наставити да пажљиво пратимо ситуацију у вези са новим медијем и са проблемом медијске разноликости у Србији – наглашава Сзалаи. Наш саговорник додаје да постоје бројне препреке у раду независних медија у Србији подсећајући да је годишњи извештај Репортера без граница (РСФ) о слободи медија, објављен пре три дана, показао да је ситуација са слободом медија у Србији у погоршању.

– Иако је Србија задржала 93. позицију, њен резултат је погоршан за 0,4 бода, и она је остала међу три најлошије рангиране државе на подручју ЕУ/Балкан. Иза Србије су само Црна Гора и Бугарска, и тешко да постоји била шта у области медија на шта може бити поносна – закључује Павол Сзалаи.

Подсетимо, у најновијем извештају Репортера без граница наводи се да је Србија земља са слабим институцијама у којој лажне вести шире сензационалистички медији које подржава влада и у којој су новинари изложени готово свакодневним нападима који све више долазе од владајуће елите и продржавних медија.

„Влада је искористила кризу корона вируса за доношење драконског закона, који је касније укинут, а на основу којег је новинарка Ана Лалић у априлу 2020. задржана током ноћи у затвору након хапшења у свом стану због извештаја о локалној болници“, подсећају РСФ.

Током антивладиних демонстрација, новинари су били жртве насиља како од стране демонстраната, тако и од стране полиције, која је произвољно хапсила, наводи се у извештају и додаје да су власти у бројним случајевима брзо идентификовале одговорне за злочине насиља над новинарима, али је било много мање вероватно да ће успешно спровести поступке.

„Независни медији, од којих су многи од њих локални медији, настављају да покривају опасне теме попут политичке корупције и организованог криминала иако су ослабљени кризом корона вируса и не добијају новац од државе, већ он одлази провладиним медијима“, истакли су Репортери.

Према листи РСФ, Косово је на 78. месту по слободи медија, Црна Гора на 104, Северна Македонија на 90, Албанија на 83, Хрватска је на 56. месту, а Словенија на 36. месту.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси