Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Зашто је за погибију радника РТС-а одговарао само један човек?
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

23. 04. 2021.

Аутор: Ј. Д. Извор: Данас

Прошле су 22 године од страдања 16 запослених у Радио-телевизији Србије у НАТО бомбардовању

Зашто је за погибију радника РТС-а одговарао само један човек?

У ноћи између 22. и 23. априла 1999. године у НАТО бомбардовању зграде Радио-телевизије у Абердаревој улици, страдало је 16 радника.

Погинули су су Јелица Мунитлак (27), шминкер, Ксенија Банковић (27), видео-миксер, Дарко Стојменовски (25), техничар у размени, Небојша Стојановић (26), техничар мастера, Драгорад Драгојевић (27), обезбеђење, Драган Тасић (29), електричар, Александар Делетић (30), камерман, Славиша Стевановић (32), техничар у размени, Синиша Медић (32), дизајнер програма, Иван Стукало (33), техничар у размени, Дејан Марковић (39), обезбеђење, Милан Јоксимовић (47), обезбеђење, Бранислав Јовановић (50), техничар мастера, Слободан Јонтић (54), монтер, Милован Јанковић (59), прецизни механичар, Томислав Митровић (61), режисер програма.

За погибију радника РТС-а до сада је одговарао Драгољуб Милановић, који је 2002. осуђен на десет година затвора јер није поштовао наређење Савезне владе, по којем је запослене и технику требало да измести из зграде у Абердаревој улици.

Иначе, Радна група Владе Србије за безбедност новинара прихватила је у јануару ове године предлог Удружења новинара Србије (УНС) да затражи од НАТО-а да отвори архиве у вези са нападом на РТС, да координише активности са Комисијом за истраживање убистава новинара, Европском федерацијом новинара, Хјуман рајтс вочом и Амнести интернешенелом, као и да поднесе захтеве за отварање архива Војске Југославије и обавештајних служби, али и од САД-а.

Жанка Стојановић, мајка страдалог Небојше Стојановића, раније је за Данас изјавила да је Републичко јавно тужилаштво противзаконито зауставило истрагу 2011. године.

– Тужилаштво је, кршећи Устав, одбило да процесуира прибављене недвосмислене материјалне доказе да је Војска Србије, којој је било наређено да евакуише људство и технику РТС-а на резервно (безбедно) место рада, игнорисала ту наредбу упркос многоструким најавама, које је сама анализирала, да ће РТС бити циљ напада – навела је Стојановић.

Из Жена у црном, Удружења Жене Сребренице из Тузле, Удружења жена Анима из Зворника и Омладинске група Ливрит из Прешева поводом 22. годишњице бомбардовања РТС-а, истичу да Драгољуб Милановић, као и целокупни режим Слободана Милошевића, у којем је тада министар информисање био Александар Вучић, сносе одговорност за жртвовање невиних људи. Ове невладине изражавају саосећање и солидарност са породицама убијених и захтевају од српских власти да обештете породице жртава и да признају своју одговорност за овај злочин.

Зашто нема меморијала?

Иако је идејно решење ауторског тима студија „Неоархитекти“ изабрано још 2013. на конкурсу за изградњу меморијала страдалим радницима РТС-а у НАТО бомбардовању, и иако су одборници Скупштине града Београда на седници у марту 2019. одлучили да се у Београду подигне споменик-меморијал „Зашто?“, тог споменика још увек нема. Споменик би требало да финансира РТС. Постоји мали споменик „Зашто“ у близини места где су радници РТС-а страдали.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси