Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Проблеми локалних медија
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

05. 05. 2021.

Извор: ФоНет

Проблеми локалних медија

Проблеми са којима се суочавају локални медији су све бројнији и сложенији, пре свега због разних видова притисака од којих је најучесталији финансијски, рекао је за ФоНет председник Управног одбора Локал преса Драган Ђорђевић, који је и власник и директор "Сремских новина".

"Због финансијски угроженог пложаја, локални медији су све више изложени притисцима и уценама центара економске и политичке моћи. Такав положај онемогућава уредничку независност", указао је Ђорђевић.

Он је додао да је "социјални и професионални положај запослених у локалним медијима врло несигуран и у великој мери доприноси пракси аутоцензуре", упозоривши и на недовољну доступност информација од јавног значаја у малим локалним заједницама, што прети да угрози квалитет информисања грађана.

Све чешћи судски процеси у којима се захтевају високе суме одштете, као и високе судске таксе озбиљно угрожавају економску одрживост медија или доводе до гашења, навео је Ђорђевић и указао на значај локалних медија за информисање у ванредним ситуацијама, као што је пандемија ковид-19 или поплаве 2014. године.

Према његовим речима, држава, односно Министарство културе и информисања, као и локалне самоуправе, кроз пројектно суфинансирање помажу рад локалних медија али, нажалост, то није довољно .

"Економска самоодрживост је веома упитна јер локални медији годинама уназад раде на малим и економски слабим медијским тржиштима", упозорио је Ђорђевић и додао да је неизвесно хоће ли локални медији опстати у таквом окружењу, а питање како сачувати локалне медије у Србији нема прецизан одговор јер су изазови велики.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси