Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Београдски медијски конкурс: Студију Б и повезаним фирмама више од половине новца
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

13. 05. 2021.

Аутор: Снежана Ђурић Извор: Пиштаљка

Београдски медијски конкурс: Студију Б и повезаним фирмама више од половине новца

Не обазирући се на критике јавности, саме сврхе због које конкурс за суфинансирање медијских садржаја постоји, па чак игноришући и судске пресуде, градске власти у Београду су поново, шесту годину заредом буџетски новац намењен за помоћ медијима који извештавају у јавном интересу, највећим делом доделиле Студију Б и фирмама повезаним са овом кућом.

Ове године, град Београд је за суфинансирање медијских пројеката распоредио 80.645.000 динара, од чега је директно Студију Б припало 17.720.000 динара, а још 23.580.000 динара добило је шест приватних продукција за које је Пиштаљка раније доказала да су повезане са Студиом Б. Тако је, што директно, што преко повезаних фирми „Брендер”, „Зофин”, „Ирик”, „Video calibration”, „VI production” и удружења „Хумани тим” Студију Б отишло више од половине укупног новца који Београд додељује медијима.

Комисија без представника највећих новинарских удружења 

Ни ове године се међу члановима комисије која оцењује пројекте и даје предлоге коме да се додели новац није било представника најпознатијих новинарских удружења. Чланови комисије били су: Владимир Јовановић (независни стручњак за медије), Зорица Карановић (независни стручњак за медије), Слободан Ђурић (на предлог Удружења спортских новинара Београда), Петар Кочић (на предлог удружења „Друштво новинара Војводине“), Борис Павлов (на предлог Савеза удружења „Асоцијација радио-телевизија Србије“).

До 2015. године Студио Б је био у власништву града Београда, да би у складу са тадашњом стратегијом о изласку државе из власништва у медијима, а све зарад ослобађања медија од политичких притисака, те године приватизован. Фирма Ружице Крџић, „Максим медија“ купила је Студио Б по цени од 63.600.000 динара (530.000 евра).

Студио Б је, заједно са повезаним фирмама, у протеклих шест година на градским конкурсима добио укупно 215.175.000 динара што је три пута више него што је износила цена Студија Б приликом приватизације, показало је истраживање Пиштаљке.

Како је Пиштаљка раније извештавала, неке од повезаних фирми са Студиом Б осниване су непосредно пре, а неке чак и по расписивању медијских конкурса на којима су добијале новац, а у својим буџетима, као што је то био случај 2016. године, чак су наводиле да ће додељени новац трошити на плаћања овој медијској кући.

Студио Б је 2017. године добио новог власника – Сашу Благојевића, школског друга министра финансија и бившег градоначелника Београда Синише Малог. Благојевић је власник и дневног листа Ало који је на овогодишњем медијском конкурсу добио 5.500.000 динара.

На последњи медијски конкурс фирме, удружења и фондације конкурисали су са укупно 104 различита пројекта. Петочлана комисија одлучила је да подржи укупно 35 пројеката. Међу добитницима се налазе углавном медији који су и ранијих година добијали средства, а највеће износе и ове године добили су таблоиди блиски власти. Осим листа Ало, Београђани ће суфинансирати и два пројекта Информера који је преко фирме „Инсајдер тим“ и фирме-ћерке „Инфо ИТ медија“ на конкурсу добио 5.500.000 динара. Медијска кућа „Адриjа медиjа груп“, издавач новина Курир, али и бројних других издања и њена фирма „Адриа медија магазин“ добиле су за један пројекат 1.998.000, а за други 2.502.000, укупно 4.500.000 динара.

Пројекат телевизије Хепи „После ручка у Београду” подржан је са 2.500.000 динара, а спортска телевизија СОС канал плус добила је 3.900.000 динара за пројекат „Јесам дете, али сам шампион”. Власник телевизије СОС канал плус је Радоица Милосављевић, Крушевљанин који је постао интересантан за јавност када је у процесу приватизације купио више локалних медија. У његовом власништву се налазе се Радио телевизија Крушевац, телевизије Пирот, Бачка Паланка, Брус, Панчево, Пожега, Лесковац, телевизија Цариброд из Димитровграда, канал М из Параћина и ТВ Цинк из Новог Кнежевца. Истраживачки портал ЦИНС писао је да је Милосављевић један од 27 чланова конзорцијума који je Српској напредној странци поклониo просторије на Новом Београду у згради Старог Меркатора.

Међу скупим пројектима које ће град новчано помоћи је и „Београд град истока и запада” Гласа нације. За овај пројекат град је доделио 3.000.000 динара. Пиштаљка је раније објавила да је власник фирме „Глас нације“ Милован Јокановић непознат јавности, али да је фирма основана у априлу 2018. године и да је регистрациону пријаву за ту фирму поднео је адвокат Игор Исаиловић, који је раније био заступник Синише Малог а са председницом Владе Аном Брнабић био сувласник фирме „Energy & Innovation“, која је сада у ликвидацији. Глас нације је редовни добитник милионских износа на београдским конкурсима за суфинансирање медијских садржаја. На овом порталу такође се рекламирају државна банка „Поштанска штедионица” и државна осигуравајућа кућа „Дунав осигурање”.

Име Игора Исаиловића такође је уписано у документима о промени власништва над компанијом Новости. На порталу Удружења новинара Србије објављено је да је управо Исаиловић поднео регистрациону пријаву 2019. године када је смедеревски бизнисмен Бобан Рајић преко фирме „Медиа 026 д.о.о. Вучак“ (у власништву фирме „Рајић инвест“, чији је једини власник Бобан Рајић) постао власник 100 одсто акција у „Компанији Новости“ која издаје дневни лист Вечерње новости. „Компанија Новости“ је на овогодишњем конкурсу добила 2.000.000 динара за пројекат „Београд који волим”. 

Пројекат Пиштаљке, портала који прати и извештава о медијским конкурсима града Београда, открива корупцију градских финкционера и која је објавила серију текстова о злоупотребама приликом тендера за набавку новогодишње расвете и новогодишње јелке од 83.000 евра, ни ове године није подржан.

Пиштаљка се на конкурс пријавила са пројектом „Истраживање корупције и сукоба интереса у органима Града Београда и градских општина”, а комисија Града Београда пројекат је одбила да финансира између осталог и због тога што се предлогом пројекта не остварује јавни интерес.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси