Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Суђење Пиштаљци по тужби Александра Сенића: Сведоци из анкетног одбора се не сећају или не знају
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

13. 05. 2021.

Аутор: Милан Павлица Извор: Пиштаљка

Суђење Пиштаљци по тужби Александра Сенића: Сведоци из анкетног одбора се не сећају или не знају

У београдском Вишем суду настављен је поступак по тужби за повреду части председника општинског одбора Српске напредне странке у Рачи Крагујевачкој и директора Сектора за управљање изградњом у ЈП „Коридори Србије” Александра Сенића због текста Пиштаљке Александар Сенић прикрива малверзације у изградњи фабрике воде у Рачи.

На рочишту одржаном 29. априла саслушана су два сведока из анкетног одбора који је у име Скупштине општине Рача проверавао започете, а незавршене објекте на територији те општине, међу којима и фабрику за прераду отпадних вода о којој је Пиштаљка у више наврата писала.

Интересантно је да оба сведока, суочена са питањима адвоката Пиштаљке, нису знала или се нису сећала неких од основних хронолошких података о изградњи овог капиталног објекта.

ЈКП Рача: Фабрика за прераду отпадних вода ради

Иако је Пиштаљка крајем априла прошле године известила да је за потпуно оперативну фабрику за прераду отпадних вода потребан комплетиран дренажни систем, директор ЈКП Рача Дејан Вељковић је у писаној изјави за Пиштаљку био децидан да имамо погрешне информације:

„Постројење за пречићавање отпадних вода за насеља Адровац, Рача и Доња Рача је пуштено у пробни рад 15.02.2020. године и добило је употребну дозволу 12.06.2020. године, тако да је у функцији већ дуже од годину дана.

„Добродошли сте да се лично у то уверите, ако вам је истина уопште битна“, прокоментарисао је Вељковић. Новинари Пиштаљке су већ били на локацији током прошле године, и то заједно са члановима анкетног одбора, међутим фабрика још није била у потпуно оперативна, што су уосталом потврдили и сами чланови анкетног одбора на суђењу.

Употребна дозвола нагло је добијена уочи прошлогодишњих избора и посете премијерке Ане Брнабић, о чему је Пиштаљка већ известила.

Интересантно је да ни сам Вељковић у априлу прошле године није спорио да дренажни систем није комплетиран. Он је тада у писаној изјави потврдио новинарки Пиштаљке да је уговором за извођење непредвиђених радова на постројењу била планирана израда дренажног система „којим би се дренирале подземне воде и на тај начин обезбедио несметан рад целог система“. Према његовим речима, у том моменту само део дренажног система је био стављен у функцију и плаћен.

Без обзира на то, Вељковић је и тада тврдио да је постројење у потпуности завршено, да се очекује исходовање употребне дозволе и да је само неопходно да „дренажни систем буде у потпуности завршен и да се изврши његова функционална провера“.

Сведок Наташа Јањић, по занимању лекар и запослена у Дому здравља у Рачи, иначе одборница у Скупштини општине изабрана на листи Српске напредне странке изјавила је да је задатак анкетног одбора био само да утврди да ли фабрика постоји, а не и како је потрошен новац за њену изградњу.

„Ишла је нека претходна кампање да тамо постоје „две шупе и три рупе“, или обрнуто, мислим да није било жеље да се утврди да постројење постоји“, изјавила је Јањићева и објаснила да се анкетни одбор по обиласку локације уверио да је постројење завршено, али да употребна дозвола у том моменту још није била добијена.

Оно што је сведок пропустио да каже је да је текст Пиштаљке „Рача: Више од 400.000 евра за три шупе и две рупе“ објављен давног 15. новембра 2016. године, а да је анкетни одбор више од три године после писања нашег портала изашао на лице места да провери ситуацију која се у међувремену наравно изменила, делом и због притиска јавности који је уследио после пријава узбуњивача. „У јавности су се појавиле приче да су многи пројекти започети, а нису завршени“, додала је сведокиња.

На питање адвоката Пиштаљке да ли јој је познато када је закључен уговор за изградњу фабрике и када је требало да буде завршена, Јањићева је одговорила да се не сећа, али да мисли да је градња почела 2011. године, што је у ствари био првобитни рок за завршетак објекта. Такође  јој није било познато колико је коштала изградња фабрике, нити то да је Александар Сенић изјавио да постројење ради и пре но што је формиран анкетни одбор и добијена употребна дозвола.

Сведок Наташа Јањић је пред судом изјавила и да Александар Сенић према њеном знању не обавља ниједну јавну функцију у општини Рача или у вези са општином Рача, иако сама Српска напредна странка, иначе владајућа у тој општини, на свом сајту не крије да је Александар Сенић председник Општинског одбора СНС-а.

Други саслушани сведок, такође члан анкетног одбора, незапослени саобраћајни техничар и одборник у СО Рача са листе Српске напредне странке, Марко Дугић, поновио је наводе сведока Наташе Јањић да је главни задатак одбора био да утврди да ли фабрика постоји, што је и учињено. „Колико се сећам ми смо тада приликом сачињавања извештаја предложили да се пусти у рад то постројење, јер се нама чинило да је све завршено. Ми смо скупштини предложили да провери да ли треба још нека дозвола да би се пустило у рад“, изјавио је пред судом Дугић.

Ни Дугић није знао када је фабрика требало да буде пуштена у рад, а пошто је прошло годину дана од рада у анкетном одбору није могао ни да се сети колико је коштала изградња. Оно чега се сећа јесте да је анкетни одбор формиран крајем 2019. године, а да су локацију посетили пред крај мандата одбора, односно крајем априла и почетком маја 2020. године.

Иако и сам одборник, Дугић није могао да се сети спорне седнице СО Рача на којој је Александар Сенић изјавио да су изградњу фабрике контролисале различите државне институције, о чему је Пиштаљка извештавала и што је предмет овог поступка. „Ја сам углавном био на свим седницама, не могу сада да се сетим шта је ко на свакој причао“, изјавио је сведок. Адвокат Пиштаљке покушао је да сведоку постави питање да ли је његов отац власник фирме која изводи радове за предузеће „Коридори Србије“ у којем је директор једног од сектора Александа Сенић, међутим суд то питање није дозволио након што је Сенићев адвокат уложио приговор.

Наредно рочиште у овом предмету заказано је за крај септембра када ће бити саслушана још два сведока.

Проблеме у изградњи фабрике у Рачи на претходном рочишту потврдио је и Председник анкетног одбора Бранислав Милутиновић о чему је Пиштаљка већ писала.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси