Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Уручене награде за лепоту говора "Радмила Видак"
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

13. 05. 2021.

Аутор: Радио Београд Извор: РТС

Уручене награде за лепоту говора "Радмила Видак"

У Каменој сали Радио Београда уручене су награде за лепоту говора "Радмила Видак", признања које додељују Радио Београд 2 и Културно-уметнички програм ТВ Београд.

Жири Радио-телевизије Србије одлучио је да овогодишњу награду за лепоту говора "Радмила Видак" додели Марији Митровић Јокић, спикеру и водитељу у Информативном програму Телевизије Београд и Александру Божовићу, спикеру Радио Београда.

Марија Митровић Јокић је спикер и водитељ изузетне посвећености интерпретацији текста, његовом разумевању и беспрекорном преношењу и поуздани борац за очување акценатске прецизности српског језика.

Каријеру је још током студија енглеског језика започела у Радио Београду, сарађујући у емисији "Нико као ја", у Телевизији Београд је од 1989. године где је најављивала програм у већ заборављеној "живој најави" и као спикер читала вести у Београдској хроници, а од 1992. је један од спикера Информативног програма у Дневнику, Вестима и другим емисијама Радио-телевизије Србије.

Преданост са којом Марија Митровић Јокић чува занимање спикера редак је пример неговања говорне културе у јавном деловању, али и исказивања разноврсности и богатства српског језика у времену које не бележи "око камере".

Александар Божовић већ две деценије, својим раскошним баритоном и богатим говорним нијансама, оставља упечатљив утисак на слушаоце програма Радио Београда, било да је реч о интерпретацији најважнијих вести, читању прозе и теоријских текстова или обликовању звучних заглавља емисија.

Добра поставка и мелодиозност гласа, јасност и разговетност говорног израза, динамично смењивање наглашених и ненаглашених делова речи и реченица са одмереним коришћењем пауза, логичан ток вербалне експресије, поуздано разумевање и тумачење садржаја који се саопштава, складан темпо и ритам читања, правилно акцентовање и артикулација - карактеристике су које чине изузетним интерпретације Александра Божовића, у складу са највишим дикцијским нормама и стандарднима српског књижевног језика.

Награду Марији Митровић Јокић уручио је генерални директор Радио-телевизије Србије Драган Бујошевић, док ће Александру Божовићу признање бити уручено накнадно.

Стаки Новковић Ђорђевић посебно признање 

Посебно признање "Радмила Видак" за дугогодишње неговање лепоте говорног израза уручено је Стаки Новковић Ђорђевић, спикеру и водитељу у пензији. Стака Новковић Ђорђевић, која је цео радни век провела у Радио-телевизији Србије, припада плејади познатих лица по којима су гледаоци деценијама идентификовали ову кућу.

Признање Стаки Новковић Ђорђевић уручио је директор Радио Београда Милан Недић. На свечаности, којој су присуствовали и син Радмиле Видак, Александар Видак, као и унуци Сара и Филип Видак, говорили су и Радоман Кањевац, главнни и одговорни уредник Радио Београда 2 и Сања Милић, заменик главног и одговорног уредника Телевизије Србије.

Жири за доделу награде "Радмила Видак" радио је у саставу: Владо Ђукановић, лингвиста, Олга Бабић, лектор у Драмском програму Радио Београда и Јелена Дубајић Пантић, лектор у Информативном програму РТС.

Овим признањем чува се успомена на првог лектора Телевизије Београд, велику језичку просветитељку Радмилу Видак, која се деловањем у програмској свакодневици Телевизије и Радија и у Језичком савету РТС-а истрајно борила за коректност акценатског интерпретирања и стилску лепоту изговорене речи.

Награда се додељује са циљем да подстиче рад спикера, водитеља, презентера и новинара на очувању и развијању вредности говорног израза на програмима радија и телевизије.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси