Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Логораши најављују тужбу против Марића и РЕМ-а
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

24. 06. 2021.

Аутор: Јелена Диковић Извор: Цензоловка, Данас

Логораши најављују тужбу против Марића и РЕМ-а

Регулаторно тело за електронске медије (РЕМ) обуставило је поступак против ТВ Хаппy и водитеља Миломира Марића због тврдњи које је, заједно са редитељем Предрагом Антонијевићем, изнео у вези са пријердорским логорима.

У емисији „Добро јутро Србијо“ 22. фебруара ове године, Марић је навео да су логори око Приједора били отвореног типа, из којег је свако могао изаћи, на шта је Антонијевић, режисер филма „Дара из Јасеновца“ споменуо „оног мршавог од туберкулозе“, мислећи на Фикрета Алића, човека иза жице са чувене фотографије из 1992. године која је обишла свет.

У решењу РЕМ-а, у које је Данас имао увид, наводи се да су пријаве против националне телевизије „Хаппy“ поднели Хелсиншки одбор за људска права у Србији, Сатко Мујагић, Фикрет Алић и Удружење логораша из Козарца јер су изнете лажи „чиме је нарушен основни медијски принцип, али и законска обавеза која се односи на истинито и објективно информисање јавности, те да својим изјавама крше основа људска права, вређају достојанство жртава и доводе у заблуду грађане Србије пропагирајући лажне информације које могу додатно да продубе јаз између разчличитих етничких заједница у Србији и на простору бивше Југославије“.

У решењу РЕМ-а се указује да је поступак обустављен јер није постојала већина гласова потребних за изрицање неке од мера. Оно што је посебно интересантно, у решењу РЕМ-а се наглашава да медији не смеју да негирају пресуде Хашког трибунала.

„Када се има у виду теме гостовања режисера Предрага Антонијевића и ширу слику, уочава се да водитељ није негирао постојање самог логора или више логора на том простору као ни злочине који су тамо учињени и за шта постоје пресуде Међународног кривичног суда за бившу Југославију. Водитељ се у склопу теме пропаганди осврнуо на случај фотографије и снимак Фикрета Алића и апострофирао делове текстова неких светских медија, који су по његовом мишљењу, у том тренутку служили као пропаганда против Срба. Што он и каже у својој последњој реченици“, наводи се у решењу РЕМ-а.

Наводи се и то да пружаоци медијских услуга треба да обрате посебну пажњу када износе информације везане за ратове у бившој Југославији, поштујући достојанство жртве и не негирајући пресуде Међународног кривичног суда за бившу Југославију.

Иако поздравља део у решењу РЕМ-а који каже да се морају поштовати хашке пресуде, Сатко Мујагић, бивши логораш и један од подносилаца пријаве, најављује за Данас тужбу против ТВ Хепи али и РЕМ-а.

– Прије одлуке, у решењу дословно пише шта све Марић не смије, између осталог, негирати пресуде Трибунала, исмијавати логораше… Као да су у ствари хтјели рећи да, Марић је прекршио закон, али нема већине да донесе мјеру. То нам не оставља пуно избора него да идемо на суд, али овог пута и против РЕМ-а јер не ради свој посао иако сами кажу да је прекршена законска норма од стране ТВ Хаппy – истиче Мујагић за наш лист.

Марић није негирао стравичне злочине

У решењу РЕМ-а се наводи де је на седници Савета РЕМ-а, одржаној 10 маја, присуствовао и Миломир Марић који је тада, између осталог, рекао, да није негирао да су се у логорима догађали стравични злочини. „У вези са наводима из емисије, М. Марић наводи да се и у аргументима достављеним уз пријаву наводи да је логор Трнопоље био полуотвореног типа. Такође наводи да је пропаганда у светским медијима ишла дотле да треба заборавити Холокауст, јер су се родили нови нацисти нашег доба – Срби, као и да таква пропаганда траје до данашњих дана, због чега су многе јеврејске организације реаговале и осудиле негирање Холокауста“, пише у решењу РЕМ-а.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси