Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Бјелетић: Премијерка пре Јужних вести знала све о пресуди за претње
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

13. 07. 2021.

Аутор: Јужне вести/Н1

Бјелетић: Премијерка пре Јужних вести знала све о пресуди за претње

Иако пресуда о претњама које су редакцији Јужних вести упућене крајем прошле године још није стигла до новинара и уреднице Гордане Бјелетић, премијерка Ана Брнабић је знала све детаље, пишу Јужне вести. То што је процес, како је рекла, брзо окончан, показује однос државе према медијима, а Бјелетић истиче да је то потпуно погрешан избор имена за алиби и да би држава требало да реши још брдо сличних и горих случајева.

Ани Брнабић је ово био пример који је представила као ефикасан рад државе на решавању претњи и напада на новинаре, рекавши да се у Србији то ради брже него у појединим земљама Европе, наводи портал Јужне вести.

„Један од примера који смо имали крајем прошле и почетком ове године, претње упућене преко друштвених мрежа Гордани Бјелетић, уредници Јужних вести и Јужним вестима, које су решене у најкраћем року. То нам је ушло у извештај за ову годину, јер су претње упућене 27. децембра“, рекла је Брнабић.

Потенцирала је да о овом случају и његовом брзом решењу нико није писао, нити известио јавност.

„Тај случај се решио и нико није чуо да се тај случај решио. Нико није нашао за сходно да похвали правосуђе, МУП и да каже ово је добар пример и можда би могли овако“, рекла је премијерка.

Нико није похвалио, јер можда нико није ни знао. Пресуда до данас није стигла ни на адресу редакције Јужних вести, нити на адресу Гордане Бјелетић, па са коначним исходом овог процеса новинари нису званично упознати, иако су били мета претњи. Ипак, пре свих је знала премијерка.

„Како је могуће да премијерка зна све тачне датуме, а ми немамо ту пресуду? Ја сам чула да пресуда постоји тако што ми је Веран Матић рекао да је њу добила Радна група. Како је могуће да Влада добије нешто да нас брже боље ставе у извештај, а да ми који смо у томе уопште не будемо обавештени“, упитала је Бјелетић.

Према њеном мишљењу, и овај случај потврђује правило, а то је да човек који је претио није члан СНС-а.

„Из свега овога може да се закључи – ово заиста јесте био пример како би поступак требало да изгледа, од полиције, преко тужилаштва до пресуде, али то је једини случај у који није укључен нико из СНС-а и једина пресуда због претњи коју смо добили“, рекла је Бјелетић.

Брдо нерешених случајева који чаме у фиокама

Бјелетић каже да постоји још пуно нерешених случајева претњи и напада на новинаре, не само Јужних вести, него многих српских медија о којима премијерка никада није говорила, нити су они окончани.

„Њена изјава је могла да буде да још нису саслушани ни сви сведоци у случају напада на екипу Јужних вести на бирачком месту, а више од годину дана је прошло. Такође би њена изјава могла да буде и како је могуће да није покренут поступак јер су на бирачком месту били људи из СНС-а са списковима. Њена изјава је могла да буде да је човек који је Гордану Бјелетић, коју помиње, напао у просторијама СНС-а, избачен из странке да су правосудни органи одрадили свој део посла. Али, није се десило“, каже Бјелетић.

Уредница Јужних вести наводи и пример лажног портала са овим именом.

„Да би показала колико су медији заштићени и како добро раде премијерка је могла да наведе и то да су људи који су украли име Јужних вести и који користе тај медиј да се најстрашније обрачунавају са људима који раде у Јужним вестима одговарали, а да тај сајт и не постоји јер је правосуђе радило по закону. Али ти су људи њене страначке колеге, па се ни то није десило“, рекла је Бјелетић.

Претње преко званичних коментара на сајту Јужних вести упућене су крајем децембра прошле године. Потписник тих коментара претио је новинарима “да их треба обесити уз јавни пренос”, “да их треба покачити на јелку као украсе”, а призивао је и “дивљачко силовање” деце запослених у овом медију.

Полиција и тужилаштво су одмах одреаговали и тај случај је окарактерисан као угрожавање сигурности. Бјелетић је, као уредница портала, саслушана, али званичних информација о том случају није било, наводи портал.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси