Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Таблоиди оптужују Данас да позива на ликвидацију Вучића
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

30. 07. 2021.

Аутор: Катарина Живановић Извор: Данас

Таблоиди оптужују Данас да позива на ликвидацију Вучића

Јучерашњи дан је био врхунац њихове манипулације и спиновања, те смо поред "заштитника кољача", и "продужене руке мафије", сада оптужени и за покушај изазивања хаоса у држави, а таблоид Ало је лист Данас оптужио да позива на убиство председника Србије Александра Вучића.

"Ђилас вади Вељу и Месара из затвора", наслов је главног текста овог таблоида, а у поднаслову стоји: "Медији под контролом тајкуна забринути за људска права убица и кољача; У Данасу освануо сраман текст под насловом - Србија има једноставан избор, или Вучић или Србија - којим се позива на ликвидацију председника Александра Вучића".

Информер такође тврди да "Ђиласовци Беливука и Месара извлаче из затвора" те да "хејтерски медији, по наређењу тајкуна, засипају јавност страшним лажима са циљем да изазову хаос у држави".

Прво је КРИК, који је објавио исказ Вељка Беливука пред тужилаштвом, означен као "мафијашко-кољачки портал" да би сличне епитете добили и остали независни медији који су се бавили овим случајем.

Оно што је највише "нажуљало" власт, јесу Беливукове изјаве о томе како му је Вучић тражио низ услуга, а други осумњичени Марко Миљковић звани "Месар" у исказу који је пренела Њузмакс адриа, навео је министра полиције Александра Вулина као свог сарадника из врха државе.

Вулин је ове наводе негирао, али се у саопштењу дотакао и медија који се овом темом баве на објективан и непристрасан начин."Криминалци и они који њихове изјаве преносе као истину, предвидљиви су у својој злоби и жељи да се освете онима који се боре против мафије, а након Крика и NewsMax Adria и НИН се укључио у напад на мене и председника Александра Вучића", поручио је Вулин у реакцији на чланак недељника НИН, који је јуче такође објавио део исказа осумњичених.

Слободан Георгиев, директор вести и програма NewsMax Adria, каже за Данас да све што можемо да видимо и чујемо ових дана има једну сврху - да се прикрију лоши потези власти: разбацивање новцем пореских обвезника преко послова које ради Телеком, тајни договори око експлоатације литијума, али и чињенице да су Беливуков клан правили и хранили људи из БИА и полиције, "дакле, из најближег Вучићевог окружења".

- То што пишу таблоиди не би имало никакву вредност и значај да то није исти језик који користи Вучић са својим сарадницима. То је језик увреда и претњи који слушамо 30 година уназад, откад је радикала у Србији, а напредњаци су само једна од форми радикала. Да ли је то опасно? Па јесте, јер, видимо на пример на случају инспертора Дејана Јовића коме се данас извињава и Вучић и таблоиди, а заједно су га оптуживали да је прљави полицајац, хапсили га и судили му низашта - указује Георгиев.Он додаје да оптужбе понекад заврше хапшењима за која се касније испостави да су била лажна, "тако да могу да замислим да и нас сада крену тако да "дисциплинују" да се не би догодило да се посумња у честитост и поштење Вучића".

Председник НУНС-а Жељко Бодрожић такође сматра да се таблоидним натписима скреће пажња са других тема, првенствено са слома система у полицији, и јавној и тајној.

- Да се не би причало и питало како је могуће да председник државе буде тако дуго прислушкиван, како је та хулиганска група са стадиона постала моћна и немилосрдна, како је настала највећа плантажа марихуане у Европи и о другом криминалу под окриљем државног система, већ да се бавимо независним медијима и опозицијом. Брутална пропаганда достиже врхунац и Вучић и екипа не бирају средства да би замаскирали своје злоупотребе и промашаје и остали на власти.

Иако се ради о масним лажима, та безобзирна криминализација новинара доводи до угрожавања њихове безбедности, јер је велики број грађана заслепљен бесомучном медијском кампањом и нажалост још увек верује у та подметања - упозорава Бодрожић. Наш саговорник додаје да смо уз то, протеклих година видели да напредњаци имају јуришне одреде, "тако да се прибојавам за неке колеге које су на најјачем удару револверашких таблоида".

Потредседник УНС-а Слободан Ћирић позвао је све медије да се баве својим послом, обавеставањем јавности о стварима које су од јавног интереса и да се притом одговорно односе и према јавности и према другим медијима.

- Оптуживање, без доказа, медија који истражују случај Беливук да су сарадници мафије, осим што је непримерено и неколегијално, са собом носи и много већу опасност - цртања мета на чела новинара независних медија. То је својеврсни притисак на новинарску професију који је неприхватљив и недопустив одакле год долазио. Све више смо, нажалост, сведоци да у Србији притисци на новинаре не стижу више само из "традиционалних" сфера - политике и економије, већ да им се придружују и притисци из саме медијске сфере, што је својеврсни парадокс - указује наш саговорник.Он додаје да није уверен да су притисци на новинаре који долазе од других новинара аутентицни.

- Пре бих рекао да су итекако потпомогнути из политичког миљеа који би хтео да уређује све, па и новинарски посао. То је недопустиво - закључује Ћирић.Иначе, Данасов текст "који позива на ликвидацију Вучића" је ауторски текст Александар Дикић, члан ГО Демократске странке, објављен као лични став, у коме он наводи да Србија нема будућност под режимом Александра Вучића. То су таблоиди видели као "позив на убиство" које је послао наш лист "по Ђиласовом налогу, иако лидер ССП нема никакве везе ни са уређивачком политиком нити власништвом Данаса.

Ђилас: Србијом влада неофашистички режим- То што Александар Вучић и његови следбеници раде професионалним медијима и новинарима је још један доказ да Србијом влада неофашистицки режим који је спреман на све да би остао на власти - истиче за Данас председник Странке слободе и правде Драган Ђилас. Он се нада "да су сада то схватили и они који годинама одбијају да прихвате ту чињеницу".

Лидер ССП-а најавио је да ће данас одржати конференцију за новинаре, поводом медијске кампање у којој се он означава као сарадник криминалног клана и неко ко жели да убице извуче из затвора "и да направи хаос у држави".

Грухоњић: Зна се ко су у Србији браниоци кољача Динко Грухоњић, новинар и универзитетски професор, оцењује за Данас да су таблоидни напади још један у низу пропагандних спинова, којима се таргетирају независни медији, а друштво још дубље увлачи у насиље и води ка имплозији, унутрашњој експлозији.

- Зна се ко су у Србији браниоци и инспиратори кољача и политички покровитељи мафије још од деведесетих. То је патент који су заштитили Милошевић, Шешељ и слични злочинци. А наставила њихова политичка деца - истиче Грухоњић.   

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси