Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Информер прекршио Кодекс пишући о Данасу
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

31. 07. 2021.

Аутор: И. Николетић Извор: Данас

Комисија за жалбе Савета за штампу једногласно одлучила

Информер прекршио Кодекс пишући о Данасу

Таблоид Информер прекршио је Кодекс новинара у тексту у коме је помињао дневни лист Данас, једногласно је одлучила Комисија за жалбе Савета за штампу.

Како су чланови Комисије образложили најучерашњој редовној седници, Информер је у тексту под насловом "Ђилас оптужио Србе за геноцид", објављеним 22. јуна, прекршио две тачке поглавља 1 Кодекса новинара Србије, које се односе на истинитост извештавања и то да наслов не одговара садржају текста.

Како је наведено у жалби коју је у име Данаса поднео главни и одговорни уредник портала и директор Данаса Бојан Цвејић, Информер је у спорном тексту, објављеном и на насловној страни, оптужио лист Данас да је читав српски народ окарактерисао као геноцидан. Цвејић је навео да таква тврдња није тачна, јер тако нечега нема у Данасовом тексту, на који се Информер позвао. Као други прекршај у жалби се наводи и тврдња Информера да је Данас "Ђиласов медиј”, односно медиј под Ђиласовом директном контролом, што такође није тачно. Том тврдњом је, како стоји у жалби, такође прекршена тачка Кодекса која се односи на истинито и тачно извештавање јавности.  

- Не знам шта бисмо много могли да кажемо на ову тему, јер је много таквих случајева, поготову против Информера и те групе медија сличних њему. Прилично је јасно да је наслов нешто што нема благе везе са садржајем текста, што је само по себи кршење Кодекса, прокоментарисао је током дискусије представник НУНС-а Владо Мареш.

Вида Петровић Шкеро оценила је такав наслов злоупотребом у сврху прављења атмосфере линча.  

- Коришћење медија за овакве наслове је по мени озбиљно узнемиравање јавности. Геноцид у Сребреници је тема која увек наш народ узбуди, а додатно имамо прављење атмосфере линча, усмерене на једну личност. То је посебно изражено у ситуацији када се зна колико читамо целу садржину текста аколико само наслов, поготову што се понавља и на насловној страни. То је злоупотреба и узнемиравање јавности јер садржина чланка апсолутно не одговара ономе што представља и говори овај наслов. Свакако је кршење Кодекса у питању, оценила је Петровић Шкеро и додала да је додатно спорна терминологиј а коју је Информер користио, с обзиром да наслов садржи и део који гласи "Какав је ово кретен!"  

Оливера Милошевић оценила је даје у питању злонамерна интерпретација теме.  

- Овде је у питању острашћена и злонамерна интерпретација једне теме којом се данас бавимо. У Данасовом, рекла бих прилично професионалном тексту, имамо и једну и другу страну, заговараче и једног и другог мишљења. На другој страни имамо то да је Информер отргао из контекста део, наслови су крајње политички употребљени и не одговарају суштини онога чиме се Данас бавио у свом тексту, тако да се апсолутно слажем да је Кодекс прекршен, рекла је Милошевић.  

Након кратке расправе, осам чланова Комисије за жалбе једногласно је оценило да је Информер недвосмислено прекршио Кодекс, док је девета чланица Јелка Јовановић, као новинарка Данаса, била изузета из расправе и изјашњавања. Комисија је такође оценила да није меродавна да се изјашњава о другом делу жалбе, односно о томе колико је неки медиј под нечијим утицајем, те су се сложили да се та примедба тако и унесеу записник.  

- Тврдња да ли је Данас под Ђиласовом контролом је нешто у шта ми не можемо да улазимо јер немамо никакве информације, а доказе би требало да нам доставе обе стране, дакле то је готово немогуће утврдити. Али пошто се увек водимо претпоставком невиности, сматраћемо да то није тачно и да се такође може сматрати кршењем Кодекса, става је Мареш.  

Комисија је разматрала и две жалбе против Блица, које су поднели Градски центар за социјални рад и Комора социјалне заштите, и са једним гласом против утврдила да је Кодекс прекршен. Истоветно су решене и жалбе које је поднео Игор Велимировић против Информера, Српског телеграфа, Republike.rs и Објектива.

Комисија се јуче састала у измењеном саставу, јер је Љиљана Смајловић, као представник УНСа, недавно дала оставку у том телу.



Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси