Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  РТС као лични јавни сервис председника
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

03. 08. 2021.

Аутор: К. Живановић Извор: Данас

РТС као лични јавни сервис председника

Колики је утицај председника Србије на информативни програм Јавног сервиса јасно је и обичном гледаоцу, а камоли стручној јавности. Међутим, у недељу увече се десио преседан који је показао не само да Вучић има снажан утицај на уређивачку политику РТС-а, већ и да практично уређује ТВ програм.

Наиме, Вучић се путем Инстаграма обратио у недељу ујутру, најављујући своје гостовање за то вече у Дневнику РТС-а. Ту најаву је у Јутарњем програму јавног сервиса прочитала водитељка, наводећи као извор - Инстаграм налог председника Србије. 

Социолог и истраживач БИРО-ДИ-ја Зоран Гавриловић оцењује за Данас да то показује да РТС не само да није јавни сервис како то пише у закону, а ни државна телевизија која је пре тога била, већ да је лична телевизија председника. 

- То се види из анализе получасовног интервјуа где је новинар служио да кроз промотивна питања најави теме о којима је председник Републике говорио позитивно о себи и власти и негативно и „супротној странф. Цак и тамо где је било простора да се новинарка укључи и да пита нешто, она је то пропуштала, јер њен је посао да пита оно што је од интереса да јавност сазна, да супротстави контра аргументе, да укаже на чињенице и констатује кршење закона, односно нарушавање интегритета институција. Ништа од тога новинарка РТС-а није урадила осим што је потврдила налазе БИРОДИ-а о мегапозитивном представљању председника Србије на РТС - истиче Гавриловић. 

Он додаје да уместо да буде новинарка, новинарка је себе претворила у ПР који води прес конференцију на РТС-у у време Дневника. 

Новинар Вукашин Обрадовић оцењује поступак Александра Вучића као отворено понижавање и велику срамоту Јавног сервиса и свих запослених у овој медијској кући. 

- Својом уређивачком политиком, међутим, РТС није могао нешто друго ни да очекује. „Самопозивање“ је само последица односа власти не само према РТС-у већ и према свим медијима који, гледано из угла напредњачке власти, представљају само трансмисију, огласну таблу владајуће странке и, пре свега, председника Србије - истиче Обрадовић за Данас. 

Према његовим речима, оно што је, условно речено, добро у овој ситуацији је то да је ово идеална прилика да видимо како ће новоизабрани Управни одбор РТС реаговати. 

- Нестрпљиво ишчекујем да видим како ће, рецимо, Бранко Кланшчек или Мухарем Баздуљ, који су и изабрани као познати борци за слободу изражавања, заштити јавни сервис као власништво грађана који имају право све да знају. Ово је важан испит за Управни одбор јер је у току међустраначки дијалог у коме се ломе копља управо око РТС-а. Ево ргШке да Управни одбор покаже како ће се понашати у неким будућим ситуацијама - напомиње Обрадовић. 

Потпредседница ДС и дугогодишња новинарка РТС-а Татјана Манојловић изјавила је у недељу да је преседан да Радио-телевизија Србије сазнаје на друштвеним мрежама да ће њен гост у централној информативној емисији бити председник Србије Александар Вучић. 

Она је агенцији Бета рекла да је нечувено да се председник државе својим домаћинима на јавном сервису најављује преко Инстаграма. 

„Да будем цинична, ово може да се протумачи и као израз лепог васпитања, јер ипак неће доћи ненајављен у Дневник. Надам се да следећи Вучићев корак неће бити да на Инстаграму објави кошуљице Дневника РТС-а“, нагласила је Манојловић. 

На питање Бете, да ли је на претходним гостовањима на РТС-у Александар Вучић био позиван од стране уредника их се, како овог пута, сам позивао и најављивао, Манојловић је казала да на то питање не зна одговор јер није члан Информативне редакције. 

„0 томе не могу да сведочим јер нисам део те екипе, али размишљам и претпостављам као и већина грађана Србије. Истраживања БИРОДИ показују да је од почетка децембра до краја априла ове године ДС била заступљена у другом Дневнику са 64 секунде, а Александар Вучић више од пет сати. То довољно говори како фимкционише Јавни медијски сервис“, исталда је новинарка РТС-а и функционерка ДС-а Татјана Манојловић. 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси