Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Милион долара за независне медије
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

03. 08. 2021.

Аутор: Л.Ш.М. Извор: Данас

Русија инвестира у земље у развоју

Милион долара за независне медије

Русија је издвојила милион долара за међународни програм који промовише слободне медије у земљама у развоју у наредних неколико година, саопштило је руско министарство спољних послова, преносе тамошњи медији.

Инвестиција долази у тренутку када се Русија суочава са критикама да гуши слободу медија у својој земљи нарочито оне који „мисле другачије“. Такође, Русију на јесен очекују парламентарни избори  а бројни независни информативни канали стављени су на такозвану црну листу, док су упади у медијске куће и хапшење новинара све учесталији.

Најављена руска финансијска средства ићи ће на рачун Међународног програма за развој и комуникације (IPDC) UNESCO и намењена су медијима у Африци, Латинској Америци и Азији, као и у постсовјетским земљама. Новчана средства се исплаћују у ратама – 250 хиљада долара годишње на период од 2022. до 2025. наводи се у саопштењу Министарства спољних послова.

Кључна подручја рада биће повећање безбедности новинара у зонама оружаних сукоба, побољшање новинарског образовања и професионалне етике, борба против дезинформација и „лажних вести“, укључујући и пандемију вируса корона, саопштило је министарство.

„Очекује се да ће водећа руска медијска и новинарска удружења учествовати у спровођењу конкретних иницијатива“, додаје се у саопштењу Министарства спољних послова.

Како се наводи,  IPDC  је „једини међувладин форум у систему УН фокусиран на заштиту слободе изражавања и подршке независним медијима у земљама у развоју“. Указује се и да је Русија један од оснивача IPDC који је успостављен на Генералној конференцији UNESCO 1980. у циљу изградње „праведнијег и демократског новог међународног поретка“.

За разлику од Русије која је у UNESCO од почетка, САД су, подсећа се, напустиле UNESCO 1984. наводећи као разлог корупцију и лоше управљање. Тој организацији Сједињене Државе су се поново прикључиле 2003. Други иступ САД догодио се пре неку годину заједно са Израелом. Обе земље су крајем 2018. напустиле UNESCO предбацујући овој организацији да води политику обележену предрасудама према Израелу.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси