Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Напад на Америку 11. септембра: Теорије завере шире се и после 20 година
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

16. 09. 2021.

Аутор: Шајан Шардаризде Извор: ББЦ

Напад на Америку 11. септембра: Теорије завере шире се и после 20 година

Прве теорије завере појавиле су се на интернету свега неколико сати после извршених напада на Америку, 11. септембра 2001. године, а са успоном друштвених мрежа, од тада су само порасле у обиму и размерама.

Опсежни извештаји Комисије о нападу 11. септембра, америчких владиних агенција и струних група побили су постојање било какве скривене завере.

Али група активиста у САД и на другим местима, покрет „Истина о 9/11″, тврди да су чињенице заташкане.

Неки водећи чланови овог покрета заговарају и завере о Ковиду-19 и вакцинама.

А неки виши политичари, славне личности и медијске фигуре такође су оспорили званичну верзију.

„Светска влада“

Успон нових покрета који заговарају завере на интернету, као што је КјуАнон, чије присталице, између осталих завереничких ставова, верују да је америчка „дубока држава“ одговорна за ове нападе, одржао је те теорије завере у животу и изнео их пред много ширу публику.

А онлајн инсерти из серијала филмова само су потцртали многе неистине које круже.

Неки тврде да је америчка влада инсценирала нападе или да је унапред знала за њих и дозволила их.

А ове неистине спајају се са скоријим уверењима онлајн покрета да глобална елита планира да ограничи грађанске слободе као реакцију на нападе и успостави ауторитарну светску владу.

Тврдња која се нашироко дели на интернету, „млазно гориво не може да отопи челичне стубове“, сугерише да су Куле близнакиње Светског трговинског центра уништене експлозивима.

Али према званичном извештају, авиони који су ударили у зграде у значајној мери су оштетили носеће стубове обе куле и онеспособили противпожарну изолацију.

Уз то, ватра је на неким местима достигла температуру од 1.000 степени Целзијуса, због чега су се стубови истопили и искривили и на крају довели до пада зграда.

Неконтролисани пожари

Пад Светског трговинског центра број 7, 47-спратног небодера у близини Кула близнакиња, привукао је многе теорије завере, од којих су неке трендовале на друштвеним мрежама током прошлогодишње годишњице напада 11. септембра.

Ова зграда – у којој су се налазиле канцеларије америчке централне обавештајне агенције ЦИА, Министарства одбране и Канцеларије за руковођење ванредним ситуацијама – срушила се неколико сати после Кула близнакиња а да је није погодио ниједан авион или да је била директна мета.

Али 2008. године, трогодишња истрага Националног института за стандарде и технологију закључила је да ова пала због јаких и неконтролисаних пожара – који су буктали скоро седам сати – насталих због рушевина од пада оближње Северне куле.

Светски трговински центар број 7 била је прва кула ове врсте која се срушила због пожара.

Али 2017. године, кула Пласко у главном граду Ирана Техерану, постала је друга.

Вирални инсерти

Чињеница да је рушење Светског трговинског центра број 7 приказано у јављању уживо дописнице ББЦ Њуза Џејн Стенли – док је још овај видно стајао иза ње – наводи се у круговима теоретичара завере као доказ да су и велике медијске организације биле у дослуху са завереницима.

Новинска агенција Ројтерс грешком је известила о паду зграде, што је преузео ЦНН, непосредно пре овог јављања уживо.

Ројтерс је касније објавио исправку – али инсерти из тог извештаја постају вирални сваке године пред обележавање годишњице напада.

Пословни млазњак

Неки интернет теоретичари завере сугеришу да су на Пентагон испаљени амерички пројектили, у склопу завере владе, а да је рупа која је остала на згради сувише мала да би је изазвао путнички авион.

Али члан Америчког друштва грађевинских инжењера рекао је за часопис Популар механикс да су та величина и облик рупе настали због тога што је једно крило Боинга 757 ударило у земљу, а друго се одвојило приликом удара у зграду.

За то време, лет Јунајтед ерлајнса број 93 срушио се близу Шенксвила, у Пенсилванији, након што су путници покушали да преотму контролу над авионом од отмичара.

Онлајн теоретичари завере тврде да га је срушио бели пословни млазњак који је слетео на оближњи аеродром.

Али авијатичарски званичници су тражили да млазњак облети околину, што је овај и учинио, јавивши да је угледао велику рупу у земљи са димом који куља из ње.

Тадашњи амерички потпредседник Дик Чејни касније је у својој аутобиографији открио да је после напада на Куле близнакиње издао наређење да се обори сваки путнички авион за који се сумња да је отет.

Али у хаосу и конфузији који су уследили после напада, његово наређење није било прослеђено пилотима борбених ловаца, према извештају Комисије о нападу на Америку.

„Јеврејска елита“

Друга теорија лажно тврди да ниједан Јеврејин није убијен у нападима зато што је 4.000 јеврејских службеника у Светском трговинском центру унапред добило упозорење да не дође на посао.

Теоретичари верују да је нападе организовала израелска влада како би навела Америку да нападне њене регионалне непријатеље или да је одговорност на моћној јеврејској елити која контролише светске догађаје из сенке.

Али од 2.071 жртава 11. септембра које су радиле у Светском трговинском центру, 119 су потврђене као Јевреји, а сматра се да их је било још најмање 72.

То би чинило 9,2 одсто жртава, према истраживању ББЦ-јевог документарца Досијеи о завери, што је оквирно у складу са 9,7 одсто тадашње запосленог јеврејског становништва у Њујорку који су путовали на посао.

А неки процењују да је тога дана могло да страда чак 400 Јевреја.

Сличне теорије прате друге државе, међу којима Ирак и Иран, али до сада није пронађен ниједан доказ о њиховом директном учешћу.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси