Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Новинарке против насиља: Одговорно извештавање неопходно и у емисијама са забавним садржајем
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

16. 10. 2021.

Аутор: Цензоловка Извор: Цензоловка

Новинарке против насиља: Одговорно извештавање неопходно и у емисијама са забавним садржајем

Водитељи ТДИ радија реаговали су, у својој емисији, одобравањем и смехом на тему сексуалног насиља. Тим поводом огласила се група Новинарке против насиља према женама која је скренула пажњу на одговорност медија да спрече нормализовање штетних облика понашања

Група „Новинарке против насиља према женама” указала је у саопштењу да се одговорно извештавање не односи само на озбиљне медијске садржаје, већ и на оне забавног карактера.

„Повод за нашу реакцију јесте понашање двојице водитеља ТДИ Радија који су читали одговоре слушалаца на питање шта би радили да су невидљиви. У најмање две поруке, одговори слушалаца садржали су жељу за сексуалним узнемиравањем и напаствовањем жена. Реакције водитеља биле су смех и одобравање”, објашњава се у саопштењу.

Још се додаје да је ТДИ радио касније уклонио емисију и да су се водитељи извинили, али да је у извињењу „много већа пажња посвећена нападима које они сада трпе на друштвеним мрежама, него самом инциденту, а нигде се не види да аутори разумеју где су погрешили”.

Новинарке против насиља подсетиле су да умањивање и исмевање насиља према женама изазива поновну трауматизацију жена са искуством насиља, те да је етичка обавеза медија да у томе не учествују.

„Пласирање оваквих садржаја, поготово под маском шале, код жена појачава страх од сексуалних напада и нормализације сексуалног узнемиравања”, додају оне.

На крају, група је апеловала на медије да, када је реч о осетљивим темама, увек имају у виду властиту одговорност да спрече нормализовање штетних облика понашања и да не забораве своју едукативну функцију и елементарну људскост.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси