Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  НВО траже од Савета РЕМ да санкционише Оливеру Зекић
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

14. 01. 2022.

Аутор: Бета Извор: Н1

НВО траже од Савета РЕМ да санкционише Оливеру Зекић

Осамнаест организација цивилног друштва захтевало је од Савета Регулаторног тела за електронске медије (РЕМ) да што пре санкционише председницу Савета РЕМ-а Оливеру Зекић због кршења Кодекса чланова тог тела.

У саопштењу се наводи да је Зекић током емисије Хит твит на ТВ Пинк у недељу, 9. јануара 2022. године два пута организације цивиллног друштва које прате извештавање пружалаца медијских услуга, назвала „паравојним РЕМ-овима“.

„Овим чином, који није први пут, председница Савета РЕМ-а је етикетирала организације које се старају о остваривању уставом гарантованог права на информисање, а чиме је створен амбијент друштвене оправданости напада на ове организације и њиховог стављања ван закона“, наводи се у саопштењу организација цивилног друштва.

Наглашено је да би санкционисањем поступања Зекић, Савет РЕМ-а показао своју стварну посвећеност кажњавању говора мржње, а за шта служи измедју осталог и Кодекс чланова Савета РЕМ-а.

"Имајући у виду да је Зекић копредседница Привременог тела за праћење медија током избора, позивамо ово тело да се у складу са својим надлежностима одреди поводом говора мржње Оливере Зекић према НВО које мониторишу медије. Без осуде говора мржње према организацијама које својим радом доприносе интегритету изборног процеса, интегритет Привременог тела за праћење медија током избора ће бити значајно урушен", оцењено је у саопштењу.

Иницијативу су потписали: Биро за друштвена истраживања – БИРОДИ, Европски покрет у Србији, Иницијатива А11, Национална коалиција за децентрализацију, Грађанске иницијативе, Независно удружење новинара Србије, Београдски центар за безбедносну политку, Партнери Србија, Фондација Славко Ћурувија, Аутономни женски центар, Центар за културну деконтаминацију, Војвођански грађански центар, Јуком, CANVAS, Транспаретност Србија, PROTECTA, Иницијатива младих за људска права и Београдски центар за људска права.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси