Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Новинари избачени јер је "неко фотографисао" сувласницу Галенса
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

17. 05. 2022.

Аутор: 021.rs Извор: 021.rs

Новинари избачени јер је "неко фотографисао" сувласницу Галенса

Новинари и грађани, укључујући новинарку 021.rs Драгану Прицу Ковачевић, удаљени су са суђења активисткињи Покрета "Одбранимо шуме Фрушке горе" Драгани Арсић по тужби сувласнице Галенса.

Суђење није било затворено за јавност. Рочиште је убрзо након одлуке судије да избаци јавност, односно да ограничи присуство јавности, и одложено, што је друго по реду одлагање.

Јавност је искључена након што је правни заступник сувласнице Галенса Сање Петрић, адвокат Немања Алексић, рекао да је неко фотографисао његову странку у судници.

Новинаре и јавност је правосудна стража легитимисала приликом удаљења, што није дозвољено.

Адвокат одбране Михаило Павловић рекао је за 021.rs након изласка из суднице да је суткиња кренула од тога да је имала намеру да искључи јавност, односно да пусти само троје људи унутра, иако је у судници било још слободних места.

"Онда смо се ми противили и тражили већу судницу, поготово зато што то није предуслов за искључење. Предуслов је постојање интерног акта који то забрањује. Суд нема такав интерни акт. Закон даје само препоруке не обавезе", истакао је Павловић. 

Како је навео, и супротна страна се, на крају сложила са тиме да је неопходна велика сала.

"Онда се супротна страна сложила, приватна тужиља и њен адвокат су схватили да одлука о искључењу јавности не би могла да опстане у другостепеном поступку и из тог разлога су се и они сложили да тражимо велику салу где ће заинтересована јавност моћи да присуствује следећем суђењу. Тако да је то суђење одложено, док се не обезбеди велика сала", објаснио је. 

Удаљење новинара из суда окарактерисао је као "тератрално".

"Ја искрено нисам видео да је ико фотографисао. Нисам сигуран да је ико то запазио. Није ми баш најјасније у ком својству правосудна стража може да легитимише људе по основу. Она има право да у границама закона за саму институцију легитимише, односно само за улазак у суд", закључио је.

Следеће рочиште, по овој тужби, одржаће се у првој половини јуна, а тачан датум још увек није познат. 

Петрићева се није појавила на претходном рочишту 4. маја из здравствених разлога. 

Иначе, реч је о укупно пет тужби Петрићеве против активисткиње Покрета "Одбранимо шуме Фрушке горе", самог покрета и удружења грађана "Фрушкаћ". Адвокат одбране Михаило Павловић сматра да је реч о класичним СЛАП тужбама којима утицајни појединци, у намери да се одбране од притисака, затрпавају оне који указују на сумње у њихову законитост пословања. 

Петрић тражи 800.000 динара накнаде, између осталог и за претрпљену душевну бол.

Коментари (1)

Остави коментар
сре

18.05.

2022.

Петко [нерегистровани] у 10:35

У којем суду се судило?

У којем је суду одржано ово рочиште? Несхватљиво је да у читавом извештају са суђења нема назнаке где се одржавало ово суђење.

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси