Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Апелациони суд оборио и другу пресуду за паљење куће новинара Милана Јовановића. Од следеће недеље сва четворица окривљених за тај злочин поново на истој оптуженичкој клупи
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

22. 06. 2022.

Аутор: Цензоловка Извор: Цензоловка

Апелациони суд оборио и другу пресуду за паљење куће новинара Милана Јовановића. Од следеће недеље сва четворица окривљених за тај злочин поново на истој оптуженичкој клупи

Данашње рочиште оптуженима за паљење куће Милана Јовановића одложено је по четврти пут, али овај пут разлог је могуће спајање два судска процеса поново у један судски предмет, након што је Апелациони суд недавно оборио пресуду против Игора Новаковића, трећеоптуженог за тај злочин.

 

Ни четврти покушај почетка поновљеног суђења за напад на новинара Милана Јовановића и паљење његове куће данас није успео. Овог пута, међутим, одлагање рочишта није било резултат опструкције, избегавања правде и покушаја одлагања, што је заштитни знак процеса који се готово четири године води против бившег председника Општине Гроцка и високог функционера владајуће странке Драгољуба Симоновића и још тројице.

Рочиште је данас одложено због спајања два судска процеса поново у један логичан судски предмет, након што је Апелациони суд недавно оборио и другу пресуду за паљење куће новинара. Окривљенима за напад на Милана Јовановића суђено је у два одвојена судска процеса иако су део једног подстрекачког ланца, а обе осуђујуће пресуде укинуте су на апелацији. Почетак поновљеног поступка против Драгољуба Симоновића, Владимира Михаиловића и Александра Маринковића одлаган је од фебруара ове године, довољно дуго да је сачекао и недавно обарање пресуде против Игора Новаковића.


Сва четворица окривљених, који су 2019. године били на истој оптужници, поново ће заузети иста места шодно оним која су имали у подстрекачком ланцу.

На помолу је нова фаза једног од најважнијих процеса за напад на новинара у Србији. По други пут ће основни суд пресуђивати о догађају који је шокирао домаћу и међународну јавност.
Спајање предметаНа почетку данашњег рочишта судија Лука Пантелић обавестио је присутне да је Апелациони суд укинуо пресуду против Игора Новаковића, једног од окривљених и трећег у четвороструком ланцу подстрекавања и паљења куће новинара. Судија је рекао да је предмет против Новаковића враћен на поновно суђење у Други основни суд, као што се то догодило и са пресудом против Драгољуба Симоновића и још двојице, бившег полицајца Владимира Михаиловића и Александра Маринковића, директног извршиоца, који је већ годинама у бекству.

Тужилац у овом предмету Предраг Миловановић одмах је предложио да се два одвојена процеса поново споје у један да би „поступак био целишоднији“. Сви адвокати одбране су се сложили са овим предлогом и, како је рекао Симоновићев адвокат Виктор Гостиљац, „од почетка тражимо да се реши неприродна ситуација и предмети споје“. Тужилац Миловановић је затим затражио одлагање да би „кориговао оптужни акт“. Судија је након овога одложио рочиште за 30. јун, датум који је пре два месеца одређен као један у низу заказаних рочишта.

Ако следеће недеље, на заказано рочиште у случају паљења куће Милана Јовановића, поново, као данас, дођу сви позвани, очекује се да ће судија Пантелић донети логичну одлуку о спајању два предмета, који су у нужди раздвојени, и да ће поново на оптуженичкој клупи бити на окупу сви окривљени за тешко кривично дело угрожавања сигурности подстрекавањем.
Спајање свих карика криминалног ланца требало би да олакша посао тужиоцу, али и суду да у ефикасном поступку дође до пресуде која неће пасти на Апелационом суду. Иако је данас остало недоречено и непознато са којим је тачно образложењем Апелациони суд укинуо пресуду Игору Новаковићу, који је у новембру прошле године осуђен на четири године затвора, претпоставља се да су разлози процесне природе, као и приликом укидања пресуде Симоновићу и још двојици у новембру прошле године.

Да подсетимо, поступак против Новаковића био је раздвојен пред крај првостепеног суђења, почетком прошле године, јер је тадашњи судија Славко Жугић посумњао у опструкцију адвоката одбране и проценио да ће издвајањем једног од четворице окривљених брже доћи до осуђујуће пресуде против првооптуженог и главног покретача кривичног дела Драгољуба Симоновића. Пресуда против Симоновића и још двојице донета је у фебруару прошле године, а против Новаковића девет месеци касније. Обе су, нажалост, укинуте.

Ново суђење против Симоновића и његових помагача, овог пута поново обједињених на истој оптужници, почеће практично из почетка. Поново ће бити извођени исти докази, сведочења, саслушавање вештака, које је у првом процесу било нарочито мучно за жртве напада, али и за јавност. Јер, пребројавале су се спаљене завесе и гоблени, расправљало да ли је све плочице у купатилу требало заменити, оцењивала цена покућства на бувљаку и до крајњих граница вређало достојанство новинара и његове супруге Јеле Дељанин. Видећемо како ће се у тим ситуацијама понети судија који је у Други основни суд примљен прошле године.
Новинар Милан Јовановић и Јела Дељанин нису данас коментарисали нови развој догађаја и поновно спајање два поступка у један. Њима је у ноћи 12. децембра 2018. године пожар однео све што су стицали целог живота и они сад завршавају послове на обнови спаљене куће. Средства за ту обнову добили су захваљујући солидарности, а не судском систему који ни после четири године није у стању да им омогући да започну процес за накнаду материјалне штете.


Милан је из пожара једва изашао жив, захваљујући Јелиној храбрости и присебности, јер га је омамљеног од дима извукла из буктиње.

Захваљујући признањима свих окривљених, пре свега Михаиловића и Новаковића, као и признањима Маринковића и Бојане Шијачки, која је непосредно након злочина признала да је Маринковића одвезла до Миланове куће и да је он тада бацио „Молотовљев коктел“ на гаражу, одакле се пожар проширио и на кућу у којој су Милан и Јела спавали, тужилаштву и јавности је познато како се све догодило и ко је какву улогу имао у овом злочину. Починиоци су, након пуштања из притвора, променили своје исказе и негирали кривицу, а суд им до сада није поверовао и поверење је поклонио два пута поновљеним признањима пред тужиоцем.

Оптужница терети Драгољуба Симоновића да је, док је био председник Општине Гроцка, наредио напад на новинара због истраживачких текстова у којима је раскринкавана пљачка и корупција у Општини Гроцка. Налог је прихватио бивши полицајац Владимир Михаиловић, све рачунајући да ће му Симоновић, тада моћан човек и ван граница Гроцке, омогућити неку личну корист и бољи посао за супругу. Михаиловић је ангажовао Игора Новаковића да пронађе неког извршиоца и платио му. Новаковић је ангажовао Маринковића, ситног преступника који му је тада дуговао новац, да запали кола и кућу новинара Милана Јовановића.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси