Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Роскомнадзор блокирао приступ страници британског Телеграфа у Русији
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

23. 06. 2022.

Аутор: media.ba Извор: media.ba

Роскомнадзор блокирао приступ страници британског Телеграфа у Русији

Забрана је услиједила због наводног спорног извјештаја Телеграфа који је објављен дан прије почетка руске инвазије на Украјину.

Руски регулатор за медије Роскомнадзор блокирао је приступ веб страници британског Телеграфа у Русији због, како је наведено, ширења “нетачних информација о специјалној војној операцији”.

Према писању Гардијана, Роскомнадзор је блокирао приступ страници Telegraph.co.uk због њиховог писања прије почетка руске инвазије на Украјину када су извијестили о постављају крематорија за спаљивање тијела војника погинулих на бојном пољу. Руски регулатор није дао додатно појашњење потеза њихове забране за Телеграф.

Наводни спорни извјештај Телеграфа објављен је 23. фебруара, дан прије него што је руски предсједник Владимир Путин покренуо напад на Украјину.

Онлајн подаци Роскомнадзора показали су да је забрана веб странице Телеграфа одобрена у априлу. 

Гардијан пише и да је нејасно зашто је забрана уведена и објављена тек у јуну те додаје како је тема борбених губитака изузетно контроверзна у Русији откако се војна кампања суочила са неуспјесима у Украјини.

Из Телеграфа су саопштили да су “поносни на своје извјештавање о инвазији на Украјину и да жале због покушаја Русије да ограничи слободе медија”.

GlobalCheck, сервис за истраживање цензуре на интернету, пише да је Телеграф у Русији доступан само преко VPN-а -  виртуелне приватне мреже која ствара сигурну мрежу између корисника и интернета.

Прошле седмице Русија је забранила улазак у земљу 29 чланова британских медија, укључујући петорицу новинара Гуардијана, бројном особљу Телеграфа и њиховом уреднику Chrisu Evansu.

Русија се обрушила на медијско извјештавање о инвазији откако је у фебруару послала трупе у Украјину, блокирајући wеб странице страних новинских кућа за које сматра да су шириле “лажне вијести о војној кампањи”. Како наводи Роскомсвобода, група која промовише нецензурисане онлине медије у Русији, Москва је блокирала више од 2.300 веб страница, укључујући оне руског сервиса РСЕ/РЛ, Current Timea, Гласа Америке, Deustche Wellea, Билда и Медузе, откако је започела са инвазијом на Украјину 24. фебруара.

Забранили су и рад неколико локалних независних медија. ТВ Раин је престала са радом након што је блокирана, док је новина Новаyа Газета зауставила своје операције након упозорења руске владе због њеног извјештавања о рату. Подсјетимо како је Роскомнадзор у марту упозорио тамошње медије да би требали користити само владине изворе када извјештавају о рату. Касније су издата упозорења за неколико новинских страница којима је речено да би могли бити кажњени или блокирани ако не уклоне садржај који Москва сматра лажним или који описује кретање руских трупа. Медијима је речено да руске акције у Украјини не би требале бити описане као “напад, инвазија или објава рата”. 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси