Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Савет за штампу усвојио све пристигле жалбе на извештавање медија
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

01. 07. 2022.

Аутор: Бета Извор: Бета

Савет за штампу усвојио све пристигле жалбе на извештавање медија

У текстовима листа Ало, портала Нова С, Објектив, Телеграф и Сремскомитровачком порталу на које су уложене жалбе, прекршен је Кодекс новинара Србије, одлучила је данас Комисија за жалбе Савета за штампу на седници одржаној у Независном друштвм новинара Војводине у Новом Саду.

Како је речено на седници, у тексту "Четворо деце нестало из Дечјег села у Сремској Каменици", објављеном у медију Нова.рс и тексту "Јана није једина, још троје деце нестало из Дечијег села у Сремској Каменици позната само једна ствар" са портала Телеграф.рс, Кодекс је прекршен у неколико тачака.

У текстовима се говори о самовољном одласку деце из Дечјег села у Сремској Каменице, а спорно је приказивање деце у медијима.Највећа штета је, како је речено, нанета откривањем идентитета малолетника, приказивањем њихових фотографија и разговарањем са децом без присуства старатеља.

О кршењу Кодекса у текстовима "Ало разоткрио строго чуване тајне источне Србије - пећине крију језиве обреде влашке магије" и "Ексклузивно: Ало разоткрио строго чуване тајне источне Србије – жртвовао све краве због секса - видео", објављеном у медију Ало.рс, Комисија се није једногласно сложила. Највећи број присутних чланова оценио је да је Кодекс прекршен, јер Влахе као националну мањину ауторка текста представља у негативном смислу.

Новинарка и чланица Комисије за жалбе Тамара Скроза током седнице рекла је "да је у оваквом случају видљиво да је Кодекс прекршен и у томе што је новинарка о влашкој култури чула од локалног туристичког водича и ни у једном тренутку није проверила, већ је писала текст на основу претпоставке.

"Комисија је закључке да је Кодекс прекршен донела и за текстове "Новица Тончев наручио текст проив Данила" објављеном у медијима Објектив и Објектив.рс, као и "Неправилности у раду директорке румског 'Полетарца'! Има ли елемената за кривичну пријаву?" објављен у Сремскомитровачком порталу.

Комисију за жалбе Савета за штампу чине Бојан Цвејић, Златко Чобовић, Јелка Јовановић, Надежда Будимовић, Оливера Милошевић, Јелена Петковић, Тамара Скрозза, Владо Мареш, Вида Петровић Шкеро, Снежана Андрејевић и Драган Ђорђевић.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси