Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Ужасан потез Фејсбука покренуо досад невиђену кампању брисања апликације
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

10. 08. 2022.

Аутор: Стефан Симоновић Извор: Нова.рс

Ужасан потез Фејсбука покренуо досад невиђену кампању брисања апликације

Хаштаг „избриши фејсбук“ почело је да трендује у уторак, након што је Форбс објавио да су приватне поруке на платформи коришћене за кривично гоњење 17-годишње девојке због наводног абортуса.

Према писању Форбса, Фејсбук је доставио полицији у Небраски поруке између тинејџерке оптужене за илегални абортус и њене мајке након што је гиганту друштвених медија уручен налог за претрес, показују судски документи.

Полиција у граду Норфолк је истрагу започела у априлу, пре него што је Уставни суд САД поништио пресуду која је гарантовала право на абортус на читавој територији САД.

Форбс тврди да је полицијска управа Норфолка „примила дојаву у којој се тврди да је тинејџерка прекинула трудноћу у априлу, у 23. недељи и тајно сахранила фетус уз помоћ своје мајке (Џесике Бургес).

Тинејџерка је признала полицији да јесте прекинула трудноћу, међутим, власти Небраске су наставиле да истражују.

На крају су уручили Фејсбуку налог за претрес приватних порука између мајке и ћерке. Њихов разговор је открио да је тинејџерка сама извршила абортус уз помоћ мајке.

По добијању приступа порукама, полиција је оптужила Бургес по још две тачке оптужнице за извођење абортуса код трудноће старије од 20 недеља и за чињење истог без лекарске лиценце. Бургес је у порукама саветовала ћерку да користи пилуле за абортус.

И мајка и ћерка су се изјасниле да нису криве, а Фејсбук каже за Форбс да "не може одмах да потврди специфичности инцидента".

Након што је лист објавио да је Фејсбук доставио документе полицији, хештег „Избриши Фејсбук“ је почео да трендује.

Многи корисници су позвали све жене да обришу Фејсбук након скандала, а објаве су сакупиле стотине хиљада лајкова и ретвитова. 

Мета је пружила информације две недеље пре него што је Врховни суд САД поништио закон који женама гарантује универзално право на абортус. Фејсбук је, према извештајима, након одлуке Врходног суда, упитан шта планира да уради како би заштитио жене које желе да абортирају.

Одговор је био непотпун и звучао као флоскула.

"Заштита приватности нам је веома важна, посебно након што је Врховни суд донео одлуку која се посебно тиче приватности. То је увек била ствар до које нам је стало.", навео је Закерберг. Он је додао и да је шифровање порука један од начина да се корисници заштите.

 

Ипак, аналитилчари сматрају да компаније попут Фејсбука, које су сакупиле недокучиву количину информација о својим корисницима, могу сада те податке злоупотребити и чак их искористити против својих корисника, као што је случај са тинејџерком и њеном мајком.

Небраска забрањује абортусе након 20. недеље. Предлог републиканаца о забрани абортуса после 12 недеља није успео да обезбеди довољно гласова прошле недеље.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси