Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Министарство културе и информисања реаговало на Данасов текст: „Угрожена сигурност председника“
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

11. 08. 2022.

Аутор: Данас Извор: Данас

Министарство културе и информисања реаговало на Данасов текст: „Угрожена сигурност председника“

Министарство културе и информисања „оптужило“ је Данас за наводно изношење личних података председника Србије, реагујући на текст о томе да је правосуђу тешко да лоцира адресу Александра Вучића

У саопштењу упућеном медијима, Министарство је написало следеће:

„Министарство културе и информисања најоштрије осуђује изношење личних података председника Републике Александра Вучића у објављеном тексту у листу Данас и подсећа јавност да је реч о штићеној личности највишег приоритета.

Објављивање података о личности председника државе, указивање или инсинуације било каквих личних података које би могле довести до угрожавања личности ни у једној демократској земљи не би смело да се догоди, а реакције на овај случај нису никакво угрожавање слободе медија нити кампања већ позивање на поштовање закона.

Слобода медија истовремено значи и одговорност за сваку изговорену и написану реч без обзира да ли се ради о посредној или непосредној информацији која се доводи у везу са особом на коју се информација односи. Писањем оваквих текстова није и не може се сматрати слободом медија, већ политичким обрачуном и одсуством одговорности, коју би медији морали имати у сваком тренутку свог рада.

Министарство културе и информисања позива све медије, да писањем о свим темама које су од значаја за грађане Србије, увек имају у виду то да у својим текстовима не смеју да доведу, или угрозе на посредан начин ничији интегритет и безбедност у питање“, закључили су.

Раније, премијерка Ана Брнабић оптужила је на Твитеру Данас за кршење закона о заштити података о личности због текста о томе да је правосуђу тешко да лоцира адресу председника Србије Александра Вучића.

Такође, Небојша Крстић, маркетиншки стручњак и Tвитер активиста, затражио је од Родољуба Шабића, бившег повереника за информације од јавног значаја, одговор на мрежи Твитер да ли је текстом у Данасу о томе где станује Александар Вучић, председник Србије повређен Закон о заштити личних података.

Након ове објаве, уследио је одговор бившег повереника и адвоката Родољуба Шабића да Закон о заштити података о личности није повређен.

„Комуникација са г. Крстићем ми је незанимљива а и сумњам да опкладе које губи плаћа али ипак ево – увек сам против објављивања личних адреса али “обрада” неког податка одавно познатог широкој јавности (био тачан или не) није повреда ЗЗПОЛ. Нека пита и Повереник РС.“

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси