Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Насиље над женама – где греше оне којима је помоћ потребна, а где медији
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

20. 09. 2022.

Аутор: РТС Извор: РТС

Насиље над женама – где греше оне којима је помоћ потребна, а где медији

Заменица јавног тужиоца Горјана Мирчић Чалуковић каже за РТС да је нужно подстаћи жене да пријављују насиље и да је у том смислу веома важна подршка медија. Међутим, упозорава да није добро да медији доносе пресуде пре суда, већ да је важно да говоре о томе када стигне судска одлука.

У првих осам месеци 2022. године, према објавама из медија које бележи Аутономни женски центар, убијено је 19 жена у Србији.

У Земуну је пронађено тело 27-годишње жене. Сумња се да је убиство изршио супруг, који је ухапшен.

Заменица јавног тужиоца Горјана Мирчић Чалуковић каже да се убијена жена никада никоме није обраћала за помоћ.

„Долазимо до тога да жене не пријављују насиље и заиста је нужно да их подстакнемо како би га више пријављивали. У том смислу је веома важна подршка медија“, истиче Мирчић Чалуковић.

Жене често више верују новинарима него институцијама, а Мирчић Чалуковић објашњава да постоји више разлога што се жене некада прво обраћају медијима.

Један разлог би, према њеним речима, могао да буде неповерење жртава у институције, а други тражење подршке медија, јер у друштву важи уверење да ако је нешто било у медијима, да ће пре изаћи на видело или ће се пре доћи до правде.

Међутим, упозорава да неки просто не знају какву уствари штету или корист имају од таквог појављивања.

„Свеже“ приче не би требало да заврше у медијима

Заменица јавног тужиоца сматра да приче које су „свеже“ не би требало да заврше у медијима, како са аспекта жртве, тако ни са аспекта пријављеног лица.

„Не би смели да се играмо именима, сликама, што се дешава редовно у нашим медијима. То наноси штету органима гоњења, полицији и тужилаштву, то утиче и на приватност, јер имамо случајеве где има више жртава које су оштећене једним догађајем“, указује Мирчић Чалуковић.

Најважније је, наглашава, кренути од институција, јер је то једини исправан на пут, мада и медији могу итекако да помогну у неким другим сегментима.

Када је реч лошим искуствима са институцијама, заменица јавног тужиоца истиче да се не сме одустајати.

„Ако смо једном имали лоше искуство са институцијама, заиста се треба консултовати са другим колегама у систему. Ако више никоме не верујете, што теоријски није немогуће, постоји низ организација цивилног друштва које пружају подршку жртвама“, додаје Мирчић Чалуковић.

„Није добро да медији доносе пресуде пре суда“

Упитана шта је то што одбрана може да злоупотреби ако прича изађе у медије, каже да је тешко говорити генерално о свим случајевима, али да се поједине колеге које заступају одбрану оправдано љуте зато што подаци о лицима за које није доказано да су извршила неко кривично дело излазе у јавности.

„Имам утисак да и медији донесу пресуду пре суда, што није добро. Са друге стране, мислим да је важно да када судска одлука стигне, да медији о томе говоре, јер то је генерална превенција, али тада се дешава управо супротно, јер медији немају интересовања да испрате случај до краја“, закључује Мирчић Чалуковић.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси