Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Локални званичник из Неваде оптужен за убиство новинара
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

22. 09. 2022.

Аутор: Грејем Вајс Извор: Глас Америке

Локални званичник из Неваде оптужен за убиство новинара

Судија у америчкој држави Невади саопштио је локалном званичнику Роберту Телесу да је формално оптужен за "незаконито, безобзирно и гнусно убиство" новинара Џефа Џермана

Џерман, који је две деценије радио за лист Лас Вегас Сан и 12 година за Лас Вегас Ривју џурнал, избоден је ножем 3. септембра и преминуо је.

Претходно је извештавао о томе да је Телес, иначе челник округа Кларк, био у вези са запосленом и малтретирао остале раднике, што је овај негирао.

Телес се пред судом није изјаснио о својој кривици.

"Свако убиство је трагично, али је убиство новинара посебно проблематично", казао је локални шериф Џо Ломбардо.

Удружење новинара Неваде је у саопштењу навело да је "дубоко потресено због могућности да је напад извршио јавни службеник о којем је Џерман писао, што удара директно на суштину слободе медија и демократију".

"У САД се ретко дешавају убиства новинара. Али, моје искуство говори да се људи лако навикну на то", каже Лион Вилемс из холандске организације Слободни медији.

"Фатални напади на новинаре су били појава која се дешава "негде далеко", али сада је све више видимо и у демократским земљама", истиче Вилијамс и подсећа на убиство новинара црне хронике Петера Р. де Вриса у Амстердаму, јула 2021.

Џерман је један од 6 новинара који су убијени у САД у последјих 5 година, према подацима америчке Фондације за слободу медија.

Кирстен Мекаден, директорка пројекта који прати слободу медија, каже да је и један мртав новинар превише.

"Новинари у САД су најугроженији на терену. Протести и велика окупљања су, традиционално, места на којима страда највише новинара".

У 2020. години, Фондација за слободу медија регистровала је више од 500 напада на новинаре и хапшења.

Рад новинара у Америци често се и поллитизује, а у томе су предњачили бивши председник Доналд Трамп и чланови његове Републиканске странке.

Десно оријентисани политички аналитичари истичу да је оптужени Телес демократа који је изгубио на примарним изборима због тога што је Џерман писао о њему, али они који се баве слободом медија кажу да су такве оцене опасне.

"Када видите високорангиране политичаре да нападају новинаре, без обзира на то са које стране спектра долазе, то шаље поруку да се новинари са којима се не слажете могу нападати", каже Скот Грифин из Међународног института за медије у Бечу.

Повишен ниво нетолеранције је глобални тренд који форсирају политичари, често и са највиших позиција, те нападају, малтретирају и клеветају новинаре, каже Грифин.

"У демократским земљама и местима где је слобода медија углавном на вишем нивоу, видимо повећан број напада на новинаре. Видимо тај тренд у Европи од 2015, када је почела мигрантска криза, наставило се у пандемији, а неки новинари су прозвани непријатељима".

Неке земље, попут Холандије, имају пројекте за заштиту новинара који подразумевају хотлајн за пријаве претњи и специјалне обуке. У Мексику, земљи изузетно опасној за новинаре, где је само ове године убијено њих 15, постоје механизми федералне заштите. Али, новинари који учествују у том програму кажу за Глас Америке да те мере нису довољне.

"Медијске куће треба да буду свесније потенцијалне опасности. Нико није очекивао да ће Телес посегнути за насиљем, али медији морају претње да схватају озбиљније", каже Грифин.

Вилемс додаје да треба променити и начин кривичног гоњења одговорних за нападе на новинаре, као и да увек треба узети у обзир о чему новинари пишу.

Новинари такође могу да помогну - тако што ће од себе направити причу, каже Вилемс.

"Новинарима који су убијени обично је претходно прећено. И то се може предвидети - претње се могу завршити физичким насиљем".

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси