Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Родољуб Шабић: Хејтери и лажови
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

03. 10. 2022.

Аутор: Родољуб Шабић Извор: Пешчаник

Родољуб Шабић: Хејтери и лажови

Интервју са серијским силоватељем који је објавио таблоид Информер данима изазива и реакције стручне јавности и протесте грађана.

Један од захтева учесника протеста је да се интервју уклони са Јутјуба. Много тога говори у прилог таквом захтеву. Разни медијски стручњаци, новинари и активисти цивилног друштва оценили су да је тај интервју производ ружног сензационализма. И Савет за штампу, независно, саморегулаторно тело које окупља издаваче, власнике штампаних и онлајн медија и професионалне новинаре, који је и основан управо зато да би пратио поштовање Кодекса новинара – саопштио је да је овим интервјуом Информер вишеструко прекршио Кодекс. Удружење новинара Србије (УНС) оценило је интервју као непрофесионалан и сензационалистички текст којим се поново трауматизују жртве злочина, а Независно удружење новинара Србије (НУНС) оценило је да је реч о скандалозном потезу којим је Информер по ко зна који пут прекршио Кодекс новинара.

На све то Информер је преко свог главног уредника одговарао тако што је критичаре интервјуа називао „жутим хејтерима“ и оптужио их да „шире лажи“.

Чим се појавио, јавно сам рекао да је овај интервју испод минимума новинарских стандарда, штетан, узнемиравајући. И увредљив, и то не само за жене или жртве насиља, већ генерално. Такав интервју просто није смео бити објављен. А кад је ипак објављен, минимум коректности требало би да налаже оном ко га је објавио да га уклони.

Наравно, очекивати од Информера коректност није реално. А без његове спремности да то сам учини могућност уклањања интервјуа, у конкретној политичко-правној констелацији, је практично непостојећа.

Власт је јасно показала да је на страни Информера. Демонстрирала је то сасвим недвосмислено бројним јавним иступима више својих истакнутих експонената у медијима и на друштвеним мрежама. Индиректно али такође врло јасно учинила је то и постројавањем непотребно великог кордона полиције наспрам мирних демонстраната испред редакције Информера. Мање више се исто може рећи и за брзу реакцију тужилаштва на инцидент који се тиче учеснице протеста и уредника Информера. Наиме ако и постоји сумња да је ту почињено кривично дело, може бити речи само о делу које се гони по приватној тужби, а не по службеној дужности. Веома је необично да тужилаштво на то реагује, поготово таквом брзином и још уз јавно саопштење. Коначно, и правни разлози „муњевитог“ хапшења интервјуисаног одмах након жестоке реакције јавности остали су нејасни, па је логично да је велики део јавности и тај поступак тужилаштва доживео само као прање Информеровог поступка.

Нажалост, ноторна је чињеница да наше тужилаштво пажљиво прати расположење извршне власти, и да по правилу поступа у складу са њим, па је зато извесно да није спремно да предузме било шта против Информера.

Али све и да је ситуација сасвим другачија и да тужилаштво делује самостално, постојећи неконзистентни правни оквир на који би се Информер сигурно позивао додатно компликује ствар у вези са уклањањем објављеног интервјуа.

По Закону о јавном информисању и медијима (чл. 59-63) на предлог тужилаштва суд може забранити дистрибуцију односно објављивање информација или идеја само ако се ради о позиву на непосредно насилно рушење уставног поретка или на непосредно насиље против појединца или групе лица на основу расне, националне, верске, сексуалне и друге опредељености или неког личног својства.

Догађања у вези са фабулозним интервјуом неизбежно подсећају на догађај од пре непуне три године. Тада је НИН на реакције на најаву објављивања аутентичне али кроповане фотографије Вучића (и Додика) са сајма наоружања и фантазмагоричне оптужбе да би објављивање било позивање на ликвидацију Вучића, одговорио уклањањем фотографије и белом насловном страном. Није морао, нико га није могао присилити али је то урадио. Иако су неки читаоци тај потез доживели као опортунистички или капитулантски он је, у атмосфери коју су жестоком, бескрупулозном кампањом провладини медији међу којима је Информер имао запажену улогу били довели до усијања – био допринос спуштању тензија.

Информер, иако за то има далеко више разлога, не жели да уради ништа слично. Напротив, у најбољем хејтерском маниру без основа и доказа оптужује све критичаре да су „хејтери, лажови, плаћеници“. То чини јер добро зна да има подршку власти, да је њен експонент. Извесно би и без компетентног указивања на професионалну некоректност, и без закона и без тужилаштва и без суда, без одлагања, на први позив или (како он то воли рећи) молбу председника Вучића Информер уклонио интервју. А будући да то није реално очекивати интервју ће послужити као још један у низу скандалмејкерских производа којима се са тежих проблема пажња јавности скреће привремено, али се трајно доприноси поделама у иначе дубоко подељеном, готово антагонизованом друштву.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси