Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Два извештаја о медијима
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

05. 10. 2022.

Аутор: ФоНет Извор: ФоНет

Два извештаја о медијима

Чланови Привременог надзорног тела за праћење медија током изборне кампање сачинили су два завршна извештаја о раду, један иза кога стоје чланови изабрани на предлог опозиције, а други на предлог Регулаторног тела за електронске медије (РЕМ), зато што су о неким стварима имали различита мишљења, речено је на конференцији за новинаре.

Заменик председавајућег Привременог надзорног тела и члан Савета РЕМ Милорад Вукашиновић истакао је да су оба медијска јавна сервиса током изборне кампање, од момента расписивања избора, врло професионално обавила свој посао.

Он је оценио да су јавни сервиси "највише омогућили да се чује плурализам мишљења и различитост политичких ставова о низу различитих питања".

"Ми бисмо волели када би комерцијални пружаоци медијских услуга те манире убудуће усвојили", рекао је Вукашиновић.

Вукашиновић је навео да су избори одржани 3. априла били изузетак, јер је функционерска кампања била законом забрањена 10 дана пре изборне тишине, али је указао и на дешавања у Украјини, тако да је"нарочито у првом делу кампање, фокус био на одговорима које је подстакла такозвана украјинска криза".

"Појављивање државних функционера у тој ситуацији је било логично и нормално. Део опозиције је сматрао да је то злоупотреба државних ресурса", рекао је Вукашиновић и додао да је, због будућих избора, потребно да се разграничи шта је функционерска кампања, а шта редовне активности државних органа.

Он је рекао и да ће Савет РЕМ "инсистирати да се ојача независна позиција регулатора" и да се "у широком спектру воде разговори" о независној позицији РЕМ.

"Наш је утисак да су сви декларативно за независност регулатора, али када дођете на терен свакодневне праксе сви би врло радо да усмеравају наше одлуке", рекао је Вукашиновић.

Председавајући Привременог надзорног тела Раде Вељановски рекао је да чланови тог тела бирани на предлог опозиције не сматрају да су јавни сервиси обавили све како треба.

Вељановски је рекао и да се са представницима РЕМ нису сагласили око тога да су се функционери више појављивали у медијима због украјинске кризе.

"Када се погледа садржај медија онда је потпуно јасно да је било функционерске кампање без обзира на украјинску кризу", рекао је Вељановски.

Вељановски је навео да су сагласни са тим да РЕМ мора да има гарантовану независност и аутономију, али, пре свега, независност од власти и других центара моћи, додавши да би функционерска кампања требало да буде забрањена од момента расписивања избора.

Он је подсетио да је Привремено надзорно тело за праћење медија током изборне кампање почело да ради 19. новембра прошле године и навео да су, поред "стриктних обавеза које су обавили, успели да утврде ко се како понаша у периоду пре избора и у периоду у току избора".

Оценио је да су у извесној мери утицали на то да се стање поправи, "поготово у периоду од расписивања избора, односно од 15. фебруара до самих избора, јер је ту све било много уравнотеженије и доследније", али је указао "да за тај период постоје прецизнији документи и правила како се прати предизборна кампања од јавних сервиса, од комерцијалних медија, од медија који су у каблу".

"После завршених избора све се вратило у претходно стање. Поново се медији понашају исто као што су сепонашали. И политички актери се понашају исто као што су се понашали. Опет нема правог дијалога и размене мишљења неистомишљеника на телевизијама. Они који су ишли на једне телевизије иду и сада, они који су ишли на друге телевизије иду и сада", рекао је он.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси