Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Синдикат полиције: Новинарима дати статус службених лица
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

23. 11. 2022.

Аутор: К.Ж. Извор: Данас

Синдикат полиције: Новинарима дати статус службених лица

Синдикат полиције и полицијских старешина упутио је иницијативу премијерки Србије Ани Брнабић којом се предлаже покретање законске процедуре за давање статуса службених лица новинарима, у свим средствима јавног информисања у Републици Србији.

“Познато нам је да је оваквих иницијатива било доста у претходним периодима (које су, нажалост, биле безуспешне) али нам се чини да је сада крајње време да се ове тежње конкретизују и преточе у законску регулативу. Јер, садашњи тренутак је раскршће за будуће демократско напредовање Србије а до њега не може да дође уколико се законски не заштите они који пружају валидне информације јавности наше Републике”, наводи се у саопштењу синдиката.

Како се додаје, пракса је доказала да су досадашњи покушаји појединих удружења па и државних органа да се новинари заштите од вербалних, медијских па и физичких напада, углавном били неефикасни. Доношењем законских прописа који би посленике јавне речи означили као службена лица ове државе, дошло би се до правних основа да је напад на новинаре – напад на државу, “као што је то сада случај са нпр. полицијом, односно њеним припадницима”.

“А напад на државу се законски сасвим дргачије, да не кажемо озбиљније, третира него напад на појединачног новинара. Тиме би се, највероватније, драстично смањило таргетирање новинара од стране насилника чиме би се, последично, и смањио број напада свакојаке врсте на носиоце јавног информисања. С тим у вези морало би да буде и разматрање законодавних тела, да се новинарима урачуна и бенефицирани радни стаж. Овај битан сегмент био би усаглашен између државних органа, удружења новинара (УНС и НУНС), као и појединих НВО које се баве овом тематиком. Разлози за овај предлог су бизарни и више него јасни: кратак животни век новинара је одавно позната чињеница”, наводи се у саопштењу.

Јер, како се додаје, стресан посао увек притиснут роковима али и другим врстама притисака, узима свој данак у животима, што је жалосна чињеница посебно наглашена у овој професији.

“Свакоме ко иоле прати средства јавног информисања јасно је да је крајње време да се на пољу информисања нешто коренито мора да промени. Нека то за почетак буде реализација ове иницијативе за давање статуса службених лица новинарима, како би се створили предуслови, уз бројне друге предстојеће „преправке“, да новинарство буде заиста „седма сила“ у чију реч и слику ће грађани Србије имати поверења. Јер поверење у средства информисања је неопходно држави и њеним челницима као што је то и поверење у деловање полиције, војске, служби безбедности, органа власти. Такво поверење се гради и усвајањем оваквих иницијатива као што је ова коју Вам је СПИПС управо предочио”, закључује се у саопштењу Синдиката полиције.

Коментари (1)

Остави коментар
чет

24.11.

2022.

жикси [нерегистровани] у 16:31

Иницијатива Синдиката полиције

Било је крајње време да се овој проблематици већ једном приступи на крајње одговоран начин те да се иста регулише одговарајућим законским одредбама, управо онако како то и предлаже Синдикат полиције. Некада је новинар био институција, а данас ... Истини за вољу и сами новинари би морали у многоме да поведу рачуна о свом раду, понашању и угледу. У осталом на то их обавезује и важећи Кодекс новинара Србије.

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси