Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Марко Видојковић: Лов на критичке новинаре је отворен. Шта год да нам се деси – очекивано је
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

30. 11. 2022.

Аутор: Даница Ђокић Извор: Цензоловка

Марко Видојковић: Лов на критичке новинаре је отворен. Шта год да нам се деси – очекивано је

Више од 20 претњи смрћу на друштвеним мрежама, као и кампања на порталима таблоида, уследило је након гостовања Марка Видојковића на Новој С.

Ова реакција бруталнија је него пре, сигурно је подстакнута из државног врха, оцењује Видојковић

Неколико таблоида је убрзо после гостовања водитеља подкаста Добар, лош, зао Марка Видојковића на ТВ Нова С објавило идентичан текст којим га таргетирају и вређају због изнетих ставова у вези са утакмицом између Србије и Бразила на Светском првенству у фудбалу.

„У односу на раније нападе таблоида, овај је доста гори, јер је класично намештање. Речи су ми изврнуте и истргнуте из контекста како би ме приказали као издајника”, каже Видојковић за Цензоловку.

Он додаје да је „очигледно” да ови текстови потичу из истог извора, јер се „сигурно нису уредници и новинари више медија ментално повезали и исто размишљали”.

„Неко је сео, написао то и послао им. То је ПР текст послат са високог места, то није новинарство.”

Реакција на порталима је након гостовања, каже Видојковић, била брутална два-три сата пре саме утакмице, па се наставила следећег дана на насловној страни Српског телеграфа, потом и у Информеру, а онда и на телевизијама Пинк и Хепи.

Ипак, он сматра да реакција нема везе са репрезентацијом и фудбалом, него са осталим што је говорио у тих 20 минута, а тиче се (не)увођења санкција Русији.

„Држава не реагује, већ изазива претње”

Осим хајке таблоида, после емисије Видојковић је на друштвеним мрежама добио и више од 20 претњи смрћу.

Оне се, у односу на десетине претњи које је раније пријављивао са коаутором подкаста Ненадом Кулачином, не разликују много:

„Све претње су сличне: требало би ти ово, требало би ти оно… Не знам да ли је и протеривање из земље претња, али тога је сад било доста. А најчешћа је ‘метак у чело’”, каже Видојковић.

Ипак, наводи да, иако се осећа небезбедно и животно угрожено, претње неће пријављивати:

„Нема резона за то. Када крену у гомилама и таласима, само их блокирам. Знаш да држава неће реаговати и да је она изазвала претње.”

Видојковић додаје да су после „кратког примирја од априла” критички новинари ушли у „још гору ситуацију” него што је била раније:

„Све је почело одвратним претњама Данасу, каквих раније није било. То се десило пре око три недеље, а сад је готово – неће се потрудити ни да нађу оног ко је послао. А јасно је да то долази из режима и да држава хоће да нас убије. А кад држава нешто хоће, најчешће и успева у томе.”

Према његовом мишљењу, атмосфера за рад критичких новинара је таква да „лако можеш изгубити главу”.

„А заузврат ћеш са ‘своје стране’ добити коментаре: ‘Па добро, заслужио је’; ‘Могло се очекивати’; ‘Прелазио је црту’… Лов на критичке новинаре је отворен и шта год да нам се деси – заправо је очекивано”, закључио је Видојковић.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси