Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Уредник НИН-а: Легитимно је да се Н1 и Нова С боре за иоле равноправну позицију
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

08. 12. 2022.

Аутор: Н1 Београд

Уредник НИН-а: Легитимно је да се Н1 и Нова С боре за иоле равноправну позицију

"Да не мрачимо...Да, видео сам да сте замрачили екран...Легитимно је да се борите за позицију која би иоле била равноправна у односу на привилеговане режимске медије", изјавио је новинар и уредник у недељнику НИН Зоран Прерадовић, коментаришући прекид програма на телевизијама Н1 и Нова С.

Он је у Новом дану Н1 рекао да Н1 и Нова С нису једини, да има још професионалних медија, те да нико није сигуран од људи који покушавају професионално да раде.

 „Да се разумемо, није нужно да будете неопредељени. За Њујорк тајмс се зна да је наклоњен демократама, Њујорк пост републиканцима, а када дође јавни интерес, та опредељеност се склања у другу страну“, каже Прерадовић.

 Истичући да се и у НИН-у сусрећу са сличним проблемима, додао је:

 „Нико није сигуран од људи који покушавају професионално да раде, с тим да научите да живите, радите по савести и како налажу професионални стандарди. Видећемо шта ће донети сутрашњи дан, најважније је ујутру да можете да се подгледате и кажете – ја сам то радио по савести и како узуси новинарске професије налажу…Да могу мирно да спавам“.

 Телевизије Н1 и Нова.рс од 6. до 7. децембра у поноћ, уместо програма, емитовали су телоп са натписом „Мрак у Србији без слободних медија“.

 Како је телевизија Н1 навела у саопштењу упућеном јавности, желели су да створе реалну слику како би изгледало информисање да грађани Србије имају само једну верзију догађаја, само један – владајући став, само једно мишљење и вести без критичког гласа.

 „Последњи у низу потеза у Србији који имају за циљ притисак на слободне медије јесте поступање Регулаторног тела за електронске медије (РЕМ), које не доноси одлуку о петој дозволи за национално емитовање, иако су сви примењиви рокови прошли. Пре неколико месеци, Н1 је аплицирао за националну дозволу, а исход је показао да РЕМ-у није стало до плурализма у медијима или унапређења стања на медијској сцени. Сада видимо да се иста ситуација понавља, и зато се Н1 солидарише са колегиницама и колегама телевизије Нова С, која се пријавила на конкурс за пету дозволу“, навела је ТВ Н1 у саопштењу.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси