Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Ноторни напади
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

30. 01. 2023.

Аутор: Веран Матић Извор: Безбедни новинари

Ноторни напади

Изгледа да крај мандата Радне групе за измене и допуне Закона о јавном информисању и медијима посебно брине екипу Српског телеграфа.

Да није тако, не би се појавио текст у којем се по први пут отворено напада поменута Радна група коју је основало Министарство информисања и телекомуникација. Српски телеграф се препознао у тексту Данаса у којем је др Саша Мирковић, члан Радне групе испред АНЕМ-а, изјавио да се „улази у финале процеса израде нацрта закона, након чега следе јавна расправа, слање нацрта у Брисел и усвајање закона у скупштини. У свакој од тих фаза, могућа је измена нацрта закона, чак и ако унутар Радне групе буде постигнут консензус у вези са кључним размимоилажењима невладиног сектора и представника власти попут будућег статуса Савета за штампу. У погледу Савета за штампу, чекамо предлог представника ресорног министарства пошто Коалиција за слободу медија, АНЕМ и УНС сматрају да Савет за штампу треба да има статус који је дефинисан важећом владином Медијском стратегијом“.

Овај неспорни фактографски навод послужио је ка основа за пашквилу „екипе Српског телеграфа“ у којој Иштван Каић напада новинарска и медијска удружења речима да „антивладини елементи покушавају да лише државних новчаних средстава провладине медије и, самим тим, угрозе њихово постојање! Па где то има? Посебно је бизарно што је у ту превару укључен Саша Мирковић, бивши државни секретар у Министарству за информисање у време када је Драгану Шолаку и његовим медијима омогућено да вуку права из наших закона, а одговарају искључиво по страним... Дакле, не само што нови министар и премијерка морају да прозру ову превару већ морају јаче конкретизовати појам медија у Закону о јавном информисању тако да све што свих ових година важи за све остале медије у Србији почне коначно да важи и за Шолакове“.

Индикативно помињање др Саше Мирковића у контексту одредби важећег Закона о јавном информисању и медијима, уз прећуткивање чињенице да је поменути закон предложила Влада тадашњег премијера Александра Вучића у којој је министар културе и информисања био покојни Иван Тасовац, сасвим довољно говори о Каићевом професионализму, етици и моралу. Нарочито када се зна да је Тасовац (који се као министар свесрдно залагао за медијске законе) својевремено био и рецензент Каићеве књиге „Име и манипулација - кодекс српских медија и повезаних група 2001-2016“. Да не причамо о томе да је Србија те 2014. године, када су усвојени медијски закони, била пласирана на највишу позицију до и од тада (54. место) на глобалном индексу медијских слобода Репортера без граница. Све то Каић прећуткује. 

Услед непостојања државног секретара или помоћника министра за медије, овај штеточински напад захтева вредносно одређење ресорног министра Михаила Јовановића који је формирао ову радну групу. Прећуткивање отвара пут наставку кампање која ће се интензивирати када се пређе у фазу јавне расправе. Оваква „добродошлица“ и „медијска сачекуша“ није охрабрујући знак пред почетак рада на изменама и допунама Закона о електронским медијима. Зато они морају одмах да престану.

Ако је Каић изабран да буде портпарол оних који се противе реформским процесима које предвиђа владина Медијска стратегија, онда је ред да нам се то и каже пошто је јасно да се текст у Српском телеграфу није случајно појавио. Случајности, када је у питању Иштван Каић, једноставно нема. Нарочито зато што је ово континуитет његовог „аналитичарског“ деловања иза којег се сакривају они који се противе истраживачком новинарству и променама на боље у медијској сфери. 

У истом броју Српског телеграфа појавио се и оглас за пројектно суфинансирање општине Врање. Бољи доказ за нужност измене те законске обавезе било је тешко замислити. Пружила га је локална самоуправа која је оглас за промоцију и заштиту јавног интереса објавила у штампаном медију који је рекордер у кршењу Етичког новинарског кодекса. Зато свима њима толико смета Савет за штампу.

У отвореном писму које је недавно објављено, Иштван Каић се обраћа Савету за штампу и генералној секретарки, колегиници Гордани Новаковић речима: “Хтели сте да се прикључите рату? - рат ћете сада и добити!” Чини ми се да је ово отворена претња, а пошто реч рат није под знацима навода, очигледно се мисли на прави рат и овакву изјаву би можда и тужилаштво требало да третира као претњу. 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси