Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Због кризе мање дажбине за телевизије
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

07. 04. 2009.

Извор: Политика

Због кризе мање дажбине за телевизије


Савет Републичке радиодифузне агенције упутио је Министарству културе захтев да се измени начин обрачуна надокнада које плаћају локалне и регионалне РТВ станице за емитовање програма.

Уколико републичка влада прихвати такав предлог, месечне накнаде биле би ниже између 20 и 25 одсто.

- Наше службе су урадиле процену и закључиле да умањењем накнада не би дошло до блокаде нити било каквог поремећаја у раду Агенције. Смањио би се једино онај део средстава који се на крају фискалне године пребацује у буџет Републике Србије. Мислим да је за грађане Србије од већег интереса да емитери који им преносе информације успеју да преживе, него да држава приходује неколико милиона динара мање или више. Смањење не би битно утицало ни на буџет Републичке радиодифузне агенције, нити на буџет државе, а добит је да емитери наставе да раде, јер била би штета да се те станице угасе. Надамо се да ће такав предлог добити зелено светло у влади, рекао је у изјави за „Политику ” Горан Караџић, заменик председника Савета РРА.

Криза у домаћој радиодифузији исказала се, поред осталог, и у немогућности једног броја локалних и регионалних радио и ТВ станица да благовремено плаћају накнаде за емитовање. Због дуговања до сада су без дозвола остале четири телевизије и једна радио-станица. Како још четрдесетак емитера има исте проблеме, претходних дана чланови Савета РРА одржали су са њима састанке.

У Србији има 467 емитера, па број од 40 неплатиша, по Караџићевом објашњењу, није посебно велики. Ипак, РРА је због више од 90 одсто станица које измирују обавезе дужна да реагује и за све емитере обезбеди исти положај.

– Дали смо им додатни рок до краја априла и могућност да банкарском гаранцијом подмире своја дуговања и видећемо да ли ће успети. Десетак њих у међувремену је измирило дуговања. Емитери су изнели примедбе пре свега на неравноправни положај на тржишту Србије због чињенице да је приватизација заустављена. Многи кажу да не би ни конкурисали за локалне и регионалне дозволе да су знали да јавна радиодифузна предузећа у њиховим градовима неће бити приватизована.

М. Петрић

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси