Насловна  |  Саопштења  |  Заштитити професионално достојанство новинара Зорана Петровића
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Саопштења

03. 10. 2008.

Заштитити професионално достојанство новинара Зорана Петровића

Удружење новинара Србије (УНС) се обратило Међународном кривичном суду за бившу Југославију у Хагу и затражило да поштује професионално достојанство Зорана Петровића Пироћанца, новинара из Београда, који би требало да се појави као сведок у том суду

УНС се обратио претресном већу које чине председавајући судија Кармел Агиус, судије О Гон Квон и Кимберли Прост, и резервни судија Оле Бјорн Столе, због издавања налога да се Петровић приведе суду како би сведочио о дешавањима у Сребреници из јула 1995. године.

УНС се противи оваквој одлуци суда посебно имајући у виду да је Зоран Петровић пристао да истражитељима говори о својим сазнањима, а да су га потом истражитељи у судском процесу дискредитовали износећи сумњу у његову новинарску професионалност, називајући га „квази новинарем“.

УНС сматра да Зоран Петровић заслужује да суд поштује његов професионални интегритет, као и да уважи објективне разлоге за одлагање сведочења које је Петровић навео у допису том суду.

Новинар Зоран Петровић Пироћанац требало би да се као сведок тужилаштва појави у Међународном кривичном суду за бившу Југославију у Хагу у процесу против Вујадина Поповића, Љубише Беаре, Драга Николића, Љубомира Боровчанина, Радивоја Милетића, Милана Гвере и Винка Пандуревића који су оптужени за злочине почињене у Сребреници.

Судско веће у овом поступку чине председавајући судија Кармел Агиус, судије О Гон Квон и Кимберли Прост, као и резервни судија Оле Бјорн Столе.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси