Насловна  |  Саопштења  |  Три године од напада на дописника Новости Владимира Митрића
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Саопштења

10. 09. 2008.

Три године од напада на дописника Новости Владимира Митрића

Удружење новинара Србије (УНС) подсећа да се 12. септембра 2008. навршавају три године откако је у Лозници брутално претучен Владимир Митрић, дописник "Вечерњих новисти" из овог места.

У нападу је 2005. године Митрићу поломљена рука када је покушао да од удараца предметом умотаним у зелену тканину, налик на "бејзбол" палицу, заштити главу.

У том нападу Митрић је добио двадесетак снажних удараца по свим деловима тела, а случај је пред судом, уместо покушаја убиства, оквалификован као наношење тешке телесне повреде.

У марту 2008. је, после две и по године, оптужени за напад осуђен на шест месеци затвора. На пресуду жалбе су уложили и оптужени и општински тужилац из Сремске Митровице, Душко Кардаш. Иначе, у овом случају, републички јавни тужилац изузео је општинског тужиоца из Лознице Николу Обрадовића, који је, приликом договора о препознавању нападача, напад на Митрића прокоментарисао речима: “што није погинуо”!

УНС подсећа да је колега Митрић аргументовано и истраживачки извештавао о криминалу у западној Србији и да је после напада добио 24-часовно полицијско обезбеђење. УНС упозорава да је недавно на сајту Новости, као коментар на Митрићев текст'', анонимни посетилац оставио поруку да је живот овог новинара најјефтинији.

Поред ове последње претње Митрић је након напада добијао и друга директна и индиректна упозорења, као и поруку да “скрати језик“.

УНС је забринут због информација које су почеле да пристижу колеги Митрићу, да би полицијско обезбеђење могло бити уклоњено, јер би се тиме, без изузетка, претње и могућност њиховог остварења повећале.

УНС од Министарства унутрашњих послова Србије тражи да на најбољи могући начин заштити колегу Митрића и да испита све информације, које говоре да му је живот поново угрожен.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси