Насловна  |  Саопштења  |  Коалиција тражи понављање конкурса за медијске пројекте у Дољевцу
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Саопштења

06. 04. 2016.

Коалиција тражи понављање конкурса за медијске пројекте у Дољевцу

Коалиција новинарских и медијских удружења (УНС, НУНС, НДНВ, АНЕМ, ЛП) тражи поништај решења о додели средстава за суфинансирање пројеката од јавног интереса у области јавног информисања из буџета општине Дољевац и понављање јавног конкурса.

Општина Дољевац је супротно законским одредбама расписала и спровела јавни конкурс за суфинансирање јавног интереса у области јавног информисања.  Конкурс је расписан на начин да дискриминише већину медија, а његови критеријуми одговарају само одређеном медију који се тако неоправдано фоаворизује. Наиме, овај конкурс у потпуности онемогућава учешће на конкурсу телевизијама, интернет порталима и штампаним медијима, а да притом, као посебне критеријуме наводи: постојање дописништва на територији општине Дољевац, дозволу за радијско емитовање за територију Општине Дољевац, постојање дописништва на истој територији и сарадњу са општином, чиме се искључује широк круг медија и тако врши дискриминација медија по два основа (технолошком и територијалном), што је супротно члану 17. Закона о јавном информисању и медијима.

Коалиција је указала на уочене неправилности надлежнима у Општини Дољевац, али они су одбили да повуку спорни конкурс, након чега је одлучено да се не шаљу канидидати за чланство у комисији, имајући у виду принципијелан став Коалиције да не учествује у конкурсима чији је садржај противзаконит.

Како Коалиција није послала своје кандидате, Председник општине Дољевац је именовао Комисију, која је и у овом случају формирана противзаконито, имајући у виду да је један од чланова те комисије истовремено и Начелник одељења за опште послове и ванпривредне делатности при општинској управи, иако се ради о постављеном лицу које врши јавну функцију и које сходно члану 24. Закона о јавном информисању не би смело да учествује у раду комисије. Поред тога, ни за друга два члана комисије није јасно да ли се ради о независним стручњацима у смислу поменутог члана, будући да решење о именовању комисије не садржи образложење, ни податке о члановима комисије. Самим тим што је о предлозима пројеката одлучивала комисија која је непрописно састављена, ни одлука такве комисије не може да буде законита.  

Коалиција позива Општину Дољевац да поништи спорно решење о додељивању средстава и понови конкурс, на тај начин да не буде дискриминаторан и да се испоштују правила о формирању конкурсне комисије.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси