Насловна  |  Саопштења  |  УНС: Откази у Тимочкој телевизији казна због најаве штрајка
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Саопштења

06. 04. 2016.

Извор: УНС

УНС: Откази у Тимочкој телевизији казна због најаве штрајка

Удружење новинара Србије (УНС) протестује због отказа новинарима и медијским радницима Тимочке телевизије и радија који су претходно најавили генерални штрајк због неисплаћених зарада. Десеторо запослених у Тимочкој телевизији и радију који су потписали најаву генералног штрајка, добило је јуче отказе, уз образложење да је дошло до смањења обима процеса рада. Међу њима су и четири члана штрајкачког одбора.

УНС сматра да су откази у Тимочкој телевизији и радију казна запосленима који су штрајком хтели да се боре за своја уставна и законска права и подржава њихове оправдане захтеве.

УНС истиче да образложење о смањеном обиму посла представља само изговор за кажњавање штрајкача отказом, претњу осталим штрајкачима да одустану од генералног штрајка, као и начин да потписници најаве генералног штрајка остану у мањини.

УНС указује да је послодавац, уколико смањује број запослених за 10, пре смањења, у обавези да донесе програм решавања вишка запослених.

--------------------------------------------------------------------

Подсећамо, осамнаест од 28 запослених у овом медију одржало је у понедељак, 4. априла једносатни штрајк упозорења због неисплаћених зарада, након чега су, због немогућности да се договоре са менаџментом, генерални штрајк заказали за 14. април.

Како за УНС каже један од новинара којима је уручен отказ Уговора о раду Никола Павловић, “у претходна 24 сата уручено је 10 решења о отказу уговора о раду, са образложењем технолошких економских и организационих промена, односно смањења обима процеса рада. Свих десет отпуштених радника учесници су штрајка упозорења и најављеног генералног штрајка. Већина радника је у овом послу од 15 до 30 година”.

Он додаје да је јуче у редакцију дошао директор Горан Станков и запосленима рекао да су технолошки вишак.

“У телевизији је остао, осим техничара, један новинар и један уредник. Неће више бити живог програма јер немају кадрова. Тужићемо фирму због неипслаћених зарада, а пријавили смо случај и Инспекцији рада”, каже Павловић.

Директор Горан Станков за УНС је рекао да је девет, а не десет, радника добило отказе, али одбацује тврдње да је то урађено због најаве генералног штрајка.

“Нису добили отказе затош што су најавили штрајк. Обавештење о штрајку је потписало 18 запослених, а технолошким вишком проглашено је њих деветоро. Фирма је у блокади од почетка године и немамо финансијских могућности да плаћамо толико радника. Борд директора ми је наредио да смањим број запослених”, каже Станков и додаје да су при отпуштању радника водили рачуна и о томе да социјално најугроженији не остану без посла.

“Ове године нисмо прошли на неколико конкурса за пројектно суфинансирање, а овде у Зајечару немамо много могућности за зараду. Зато смо морали да отпустимо раднике”, рекао је Станков и додао да ће заостале зараде бити исплаћене, као и да ће запослени добити отпремнине.

Подсећамо, како је УНС-у рекао новинар Никола Павловић, запосленима нису исплаћене зараде за 4 и по месеца.

„Последњу плату, за први део новембра, добили смо 31. децембра. Дугују нам 4 и по зараде, остали смо без динара“, каже Павловић.

Тимочку телевизију, једну од најбољих регионалних телевизија у Србији, у фебруару 2010. године купио је естрадни менаџер Саша Мирковић, власник фирме Беотон Р. Ова фирма купила је у септембру прошле године и дневни лист „Спорт“ чији су запослени такође због кашњења у исплатама зарада протестовали. Однедавно је у просторијама „Борбе“ где се налази и редакција „Моје ТВ“ чији је Мирковић такође власник седиште нових дневних новина „Српски телеграф“.

Коментари (1)

Остави коментар
сре

06.04.

2016.

anonymous [нерегистровани] у 21:04

bilo nekada

Televizija o kojoj je ovde reč bila je najbolja regionalna pre nego što je dospela u vlasništvo estradnog menadžera. Od tada počinje njen profesionalni sunovrat. Zaposlenima su deljeni otkazi kao bombone, oni koji su znali posao davno su otišli iz ove tv kuće. ostali su poslušnici čiji je jedini zadatak bio veličanje svog gazde, doskorašnjeg predsednika skupštine grada, a za standarde profesije niko nije mario. Bili su instrument za manipulaciju javnim mnjenjem. Ostali su najverniji, ali je očigledno i njima dozlogrdilo. Dok je bilo para iz gradske kase nisu brinuli o profesiji.

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси