Насловна  |  Саопштења  |  Коалиција: Кула расписала конкурс само за мањинске медијске садржаје
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Саопштења

12. 04. 2016.

Коалиција: Кула расписала конкурс само за мањинске медијске садржаје

Коалиција новинарских и медијских удружења упозорава да је општина Кула расписала нови конкурс за јавно информисање који је намењен искључиво за садржаје на језицима националних мањина, што је противзаконит и дискриминишући поступак, са очигледним циљем да се изигра Закон о јавном информисању и медијима, чије одредбе о конкурсном суфинансирању јавног интереса у сфери јавног информисања промовишу, поред стручности и транспарентности, и недискриминацију.

Коалиција сматра да се иза наводне бриге за информисање на језицима националних мањина највероватније крије само интерес локалне самоуправе да сузи број потенцијалних апликаната, односно да већи део новца усмери ка једном медију, а о томе сведочи и чињеница да се у конкурсу, што је такође противзаконито, не наводи најнижи и највиши износ који ће се доделити по једном одобреном пројекту.

Иако је Коалиција у више наврата покушала да дође до информације да ли општина Кула намерава да распише још један конкурс за информисање на већинском језику, ту информацију нисмо до сада добили, а индикативно је да је претходни конкурс, који је био намењен целокупном јавном информисању и потом поништен без образложења, имао исту вредност као овај – 3.600.000 динара, односно да другог конкурса у Кули највероватније неће ни бити.

На претходни конкурс Коалиција се жалила због других врста незаконитоси, између осталог и због тога што је председник општине Кула Драган Трифуновић именовао у комисију запосленог у Општинској управи, што је супротно закону, који предвиђа да се чланови комисије бирају из реда „независних стручњака за медије и медијских радника“. Такође, било је нејасно на основу којих критеријума су тада одабрана и преостала два члана комисије, а да притом није изабран нико од оних које су предложила репрезентативна медијска и новинарска удружења.

О кршењу закона у Кули, Коалиција новинарских и медијских удружења информисаће Министарство културе и информисања, Министарство државне управе и локалне самоуправе, као и друге надлежне органе и институције.

Коалиција новинарских и медијских удружења, коју чине Удружење новинара Србије (УНС), Независно удружење новинара Србије (НУНС), Независно друштво новинара Војводине (НДНВ), Асоцијација независних електронских медија (АНЕМ) и Локал Прес, од почетка примене нове медијске легислативе прати законитост спровођења конкурса за суфинансирање медијских садржаја у складу са јавним интересом у локалним срединама, као и на покрајинском и републичком нивоу.

Коалиција новинарских и медијских удружења

Удружење новинара Србије
Независно удружење новинара Србије
Независно друштво новинара Војводине
Асоцијација независних електронских медија
Асоцијација локалних независних медија Локал Прес

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси