Насловна  |  Саопштења  |  Напад Министарства финансија и Пореске управе на независност УНС-а
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Саопштења

17. 01. 2020.

Напад Министарства финансија и Пореске управе на независност УНС-а

Удружење новинара Србије (УНС) обавештава јавност да му је Пореска управа преко ноћи, без најаве, увећала порез на имовину за 150 одсто позивајући се на Министарство финансија и његово тумачење Закона о рачуноводству и Закона о порезу на имовину које је дубоко дискриминаторно, неуставно и противно међународним стандардима.

УНС је пред Нову годину најпре телефоном, а затим и у допису, обавештен од Пореске управе градских општина Врачар и Стари Град да му се порез на имовину енормно повећава.

Тако је УНС дужан да на већ плаћених 1,8 милиона доплати још 2,7 милиона динара пореза на имовину за 2019. годину. Ово вртоглаво повећање важиће и за 2020. годину и по њему је УНС дужан да плати још 4,5 милиона динара.

Тумачење Министарства финансија на које се позива Пореска управа очигледно је незаконито и дубоко дискриминаторно јер се односи само на мала правна лица са инвестиционим некретнинама, у које спада УНС, а да су велика предузећа ослобођена таквог намета.

У прилог тврдњи да Министарство финансија и Пореска управа оваквим поступком руше правну сигурност у Србији говори и то да ће за мала правна лица произвољно увећање намета важити за 2019. и 2020. годину, а онда ће се све вратити у пређашње стање као да се ништа није догодило. Све то, а да се законске одредбе које регулишу ову област нису мењале од 2013. године! 

Као неко ко редовно и у целости измирује све обавезе према држави УНС овакав потез Пореске управе сматра непријатељским према малим правним лицима и тешким притиском на своју независност.

Уколико би опстало овакво тумачење Министарства финансија и на њему засновани поступци Пореске управе то би било скандалозно кршење равноправности привредних субјеката и понашање управо супротно прокламованој политици Владе о подстицању и развоју малих предузећа и стварању повољног пословног амбијента у Србији.

УНС позива Владу Србије и Министарство финансија да хитно повуку ово дискриминаторно и антиевропско тумачење закона.

УНС позива и све који су постали мета антиевропског и неуставног акта Министарства финансија и Пореске управе на заједничку борбу за његово укидање. 

 

Извршни одбор УНС-а

У Београду, 17. јануар 2020. године

Коментари (2)

Остави коментар
суб

18.01.

2020.

anonymous [нерегистровани] у 05:20

Очигледна дискриминација

Према тумачењу Министарства финансија мала правна лица не могу да порез на имовину плаћају на фер вредност некретнина утврђену према Међународним рачуноводственим стандардима, за разлику од великих и средњих правних лица којима се таква могућност даје, што је супротно одредбама члана 7. Закона о порезима на имовину, које не праве разлику између величине правних лица у одређивању пореске основице, па такво тумачење представља очигледну дискриминацију и неравноправан законски третман малих правних лица.
Нажалост то није једини случај где Министарство финансија и друга министарства својим тумачењима мењају законске норме и тако стварају правну несигурност у пословању привредних субјеката.

На крају сугеришем да на крају текста промените датум на 17. јануар 2020.

Одговори
пет

17.01.

2020.

Goša [нерегистровани] у 17:16

Sramno i bahato

Ovo samo pokazuje kako sve funkcioniše u našoj Sribiji. Ovo je samo potvrda bahatosti ljudi koji su "legitimna" vlast u ovoj zemlji. Najbolje bi bilo da niko ništa ne piše i ne komenariše, jedino ako su ode koje njima odgovaraju a nerealne su.

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси