Насловна  |  Саопштења  |  Држава подстиче нелојалну конкуренцију
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Саопштења

20. 12. 2011.

Држава подстиче нелојалну конкуренцију

Коалиција новинарских и медијских удружења (УНС, НУНС, НДНВ, АНЕМ и Локал прес) оштро протестује због начина на који републичка влада намерава да примени одлуку о издвајању 368 милиона динара.

Ова средства се неће распоредјивати путем пројектног финансирања, у складу са јавним интересом, него ће бити додељивана директно медијима - буџетским корисницима, пре свега јавном предузећу агенцији Танјуг.

Овом одлуком Влада Србије погазила је основне принципе недавно усвојене Медијске стратегије, али и акта која регулишу државну помоћ и њену контролу, нарушавајући принцип равноправности на медијском тржишту. Ова одлука је у супротности са кључним ставом Европске комисије да у свакој додели државне помоћи мора бити јасно дефинисан јавни интерес.

С обзиром на чињеницу да се агенција Танјуг издржава од новца пореских обвезника, а послује и на тржишту, овом одлуком Влада Србије наставља да подстиче принцип нелојалне конкуренције, додатно угрожавајући пословање преостале две новинске агенције. Уместо да, у складу са преузетим обавезама, држава ради на стварању равноправних услова на тржишту, она наставља са праксом финансирања медија који се налазе у њеном власништву, потпуно занемарујући јавни интерес и кршећи правила слободног тржишта и принципе за које се залаже ЕУ. Чини се да је коначни циљ ове одлуке - гашење Танјугове конкуренције и успостављање државног монопола у сфери новинских агенција.

Медијска коалиција се пита да ли ова одлука значи да је Влада Србије одустала од Медијске стратегије пре него што је и почела да је примењује, односно да ли је одустала од стварања равноправних услова за све медије на тржишту. Ако је тако, захтевамо да то јавно саопшти.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси