Naslovna  |  Beležnica  |  Biblioteka  |  Knjige članova  |  In vino secretum
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Knjige članova

21. 02. 2023.

Autor: A. Ničić Izvor: UNS

In vino secretum

Neko je 14. februara slavio ljubav, neko vinogradarstvo, a novinar i član Udruženja novinara Srbije (UNS) Drago Vulinović je u zbirkama priča „Tajne vina“ i „Savršeni vinodelac“ slavio ljubav prema vinu. Zapise o spravljanju vina koje je Zaharija Orfelin zabeležio na slavenosrpskom, a Prokopije Bolić na staroslovenskom jeziku, Vulinović je priredio i svrstao u ove dve knjige.

Sa starim nazivima sorti vinove loze, uputstvima za vinodelije i vrstama vina, obe zbirke priča predstavljaju male vodiče za vinogradarstvo. Poput dugo čuvanih recepata za jela koji su u kuvarima ugledali svetlost dana, tajne vina otkrivene su u knjizi Zaharije Orfelina „Iskusni podrumar“, koju je sa slavenosrpskog uz pomoć kolega Vulinović preveo i obradio.

Zašto je špansko vino najslavnije, a šampanjsko slađe i prijatnije od ostalih prikazuju redovi priča u „Tajnama vina“. Mesto u zbirci uzimaju teorije i lični utisci, ali se u pričama, baš kao u vinu, krije i poneka istina.

Osim autora čuvenog Slabenosrpskog magazina, o vinu je pisao i arhimandrit manastira Rakovac Prokopije Bolić. O prvom mestu na Fruškoj gori gde je vinova loza zasađena i mogućoj šteti za vinograde najpre je na staroslovenskom u 19. veku pisao Biolić, a zatim je preveo Stefan Delić i priredio Drago Vulinović.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi