Naslovna  |  Aktuelno  |  DNKiM  |  KRIK osuđen zbog vesti sa suđenja u kojoj je spomenut Gašić
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

DNKiM

04. 11. 2022.

Autor: Krik Izvor: Krik

KRIK osuđen zbog vesti sa suđenja u kojoj je spomenut Gašić

Sudija Nataša Petričević Milisavljević osudila je KRIK jer je objavio vest sa suđenja kriminalnoj grupi Zorana Jotića Jotke u kojoj su preneli ono što se dešavalo u sudnici – citirali prisluškivani razgovor članova kriminalne grupe u kome se čulo da je direktor BIA-e Bratislav Gašić kod Jotića „na kazanu“.

Presuda je doneta po Gašićevoj tužbi za povredu časti i ugleda, a urednik KRIK-a Stevan Dojčinović kaže da je reč o opasnom presedanu jer se postavlja pitanje da li novinari u Srbiji i dalje smeju da izveštavaju iz sudnice. „Ova presuda pokazuje da je vlast u velikoj meri zavladali i sudovima. Može biti početak otvorenog gaženja preostalih slobodnih medija“, kaže predsednik NUNS-a Željko Bodrožić.

Na sajtu Ministarstva pravde na kome može da se prati tok sudskih predmeta objavljena je informacija da je doneta osuđujuća presuda. Razlozi zbog kojih je sudija Petričević Milisavljević osudila KRIK još nisu poznati, kao ni visina novčane kazne, pošto presuda još nije stigla u redakciju. 

Gašić je tužio KRIK u maju prošle godine i tražio da mu se isplati pola miliona dinara zbog navodne povrede časti i ugleda zbog vesti sa suđenja kriminalcu Zoranu Jotiću Jotki. KRIK je u vesti preneo ono što se dešavalo u sudnici – kao dokaz pušteni su prisluškivani razgovori u kojima jedan od optuženih kaže da Jotić ne mora da brine za svoju bezbednost jer je „Gašić kod njega na kazanu“ – izraz koji u kriminalnim krugovima znači da jedna osoba dobija novac od druge.

Novinari KRIK-a ispoštovali su sva načela novinarske profesije – pre objavljivanja vesti pokušali su da dođu do Gašića za komentar, zbog čega su i vest objavili sa danom zakašnjenja, da bi on imao dovoljno vremena da odgovori. Novinarka Milica Vojinović je i nakon objavljivanja vesti nastavila da pokušava da dođe do Gašića, a kada se on konačno javio, rekao je da ne želi da razgovara sa njom. 

Presuda KRIK-u doneta je u neobično brzom roku za domaća suđenja – posle samo dva održana ročišta. Sudija je zabranila većinu pitanja koja su Gašiću postavljali urednik KRIK-a i njegova advokatica. 

Gašić je u sudnici odbio da kaže li je ikada bio u Jotićevom društvu i u kontaktu sa njegovim saradnicima, kao i da li je veče pred Jotićevo hapšenje bio u istom restoranu u kome je bio i poznati kriminalac. 

Tokom postupka sudija je odbila predlog KRIK-a da se kao dokaz pribave audio-snimci prisluškivanih telefonskih razgovora koji su puštani na suđenju Jotiću, a koje je KRIK citirao u vesti, kao i transkript sa tog suđenja.

Urednik KRIK-a Stevan Dojčinović istakao je da je presuda opasan presedan.

„Postavlja se pitanje da li novinari u Srbiji smeju i dalje da izveštavaju iz sudnica. Mi smo tačno preneli ono što se desilo u sudnici i to nijednog trenutka tokom ove parnice nije dovedeno u pitanje. Ne postoji nijedan opravdan razlog da budemo osuđeni pošto smo Gašića pozvali, a čak smo i odložili objavljivanje vesti za sutradan da bismo mu dali dovoljno vremena da odgovori. On do danas nije odgovorio na pitanje o svojim potencijalnim vezama sa Jotkom iako kao funkcioner javnosti duguje objašnjenje.“  

Predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS) Željko Bodrožić kaže da je ovo možda početak još većeg pritiska na nezavisne medije.

„Ova presuda pokazuje da je vlast u velikoj meri zavladala i sudovima. To je još jedan u nizu pritisaka na rad KRIK-a koji je pokazao dosadašnjim radom da profesionalno prati teme od javnog značaja, ali je opasnost i za sve medije“, kaže Bodrožić. „Ovo je možda tek samo početak otvorenog gaženja preostalih slobodnih medija.“ 

Gašićeva tužba jedna je od 11 koje su tokom prethodne i ove godine stigle na adresu KRIK-a. Redakcija KRIK-a, ali i domaća i strana medijska udruženja, smatraju da su u pitanju SLAP tužbe, odnosno tužbe čiji je cilj da novinare zastraše i spreče ih u obavljanju svog posla i izveštavanja o određenim temama od javnog interesa. Više o ostalim tužbama pročitajte ovde

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi