Naslovna  |  Aktuelno  |  DNKiM  |  „Beli božur“ Trifunoviću i Ćerkiniju, „Crni“ i ove godine ostao neuručen (FOTO)
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

DNKiM

26. 12. 2019.

Izvor: UNS na Kosovu

„Beli božur“ Trifunoviću i Ćerkiniju, „Crni“ i ove godine ostao neuručen (FOTO)

Udruženje novinara Srbije (UNS) na Kosovu uručilo je danas u Domu kulture u Gračanici koordinatorima Resursnog centra za nestala lica Bajramu Ćerkiniju i Miloradu Trifunoviću priznanje "Beli božur" za najbolju saradnju sa medijima i novinarima u 2019. godini. Plaketa „Crni božur“ koja je dodeljena Skupštini Kosova i ove godine ostala je neuručena.

Trifunović je rekao da će uvek biti uz novinare i da se nada da ih nikada neće razočarati.

„Da nije vas, sedme sile, novinara, malo bi se čulo za naše probleme ili se nikad ne bi čulo“, rekao je Trifunović.

Ćerkini je rekao da ih priznanje „Beli božur“, koje dodeljuje članstvo UNS-a na Kosovu, ohrabruje da sarađuju sa novinarima, kao i sa građanima na Kosovu i van njega.

„Velika je čast da budeš dobitnik ‘Belog božura’, kao dobar radnik, za porodice koje niti spavaju, niti slave slavu”, rekao je Ćerkini.

Ćerkini i Trifunović su se zahvalili članovima UNS i novinarima na podršci i praćenju njihovih aktivnosti.

Priznanje „Beli božur“ Ćerkiniju i Trifunoviću uručio je predsednik UNS-a na Kosovu Budimir Ničić, koji im se zahvalio na odnosu sa novinarima i medijima. Dodao je da će uvek imati podršku u naporima da se sazna sudbina njihovih najmilijih, kao i da odgovorni za te zločine budu kažnjeni.

“Vaš međusobni odnos i solidarnost koju godinama pokazujete u borbi za istinu i pravdu trebalo bi da prate i prihvate i drugi, ne samo na Kosovu već i šire”, rekao je Ničić.

Članstvo UNS-a na Kosovu zalaganja dobitnika priznanja „Beli božur“ Ćerkinija i Trifunovića vide i kao deo borbe za rasvetljavanje sudbine otetih i nestalih novinara na Kosovu, stoji u obrazloženju za nagradu.

Plaketa „Crni božur“ za najlošiji odnos prema medijima glasovima članova UNS-a na Kosovu ove godine pripala je Skupština Kosova, čiji predstavnici nisu bili na uručenju.

U obrazloženju članstva UNS-a na Kosovu navodi se da Skupština Kosova u protekloj godini nije ispunila svoje zakonske obaveze, kršeći Zakon o upotrebi jezika i uporno odbijajući da se u Skupštini Kosova obezbedi prevod na srpski jezik, kad u skupštinskoj sali nisu prisutni srpski poslanici.

Ničić je rekao da su „novinari koji izveštavaju na srpskom jeziku prošle i ove godine ostajali uskraćeni za prevod sa albanskog jezika kada u skupštinskoj sali nije bilo srpskih poslanika“.

„Većina kolega smatra da je ovo oblik diskriminacije koji doprinosi nerazumevanju i isključuje mogućnost uspostavljanja dobre komunikacije između različitih  jezičkih, etničkih i političkih grupa”, rekao je Ničić.

Član suda časti UNS-a Goran Avramović kazao je da su predstavnici institucija dužni da „polažu račune” javnosti o svom radu, kao i da je neprihvatljivo ignorisanje medija i javnosti od strane onih koje su građani birali.     

„Nastavićemo da insistiramo da su institucije dužne da polažu račune javnosti i da ona ima pravo da zna sve u vezi sa trošenjem njihovog novca, kao i sa mračnim pričama na kojima godinama rade Ćerkini i Trifunović”, rekao je Avramović.  

Dugogodišnji novinar Đorđe Jevtić ukazao je na neophodnost saradnje albanskih i srpskih novinara.

„Strašno bih voleo da saznam, a verujte mi ne znam ništa o tome, kako žive Albanci danas. Znamo šta rade albanski političari, ali ne znamo kako žive obični ljudi“, rekao je Jevtić.

Dodao je i da Albanci ne znaju šta se dešava „unutar srpskog korpusa“. „To je ono što nama nedostaje i što bi trebalo da bude prisutno u našim medijskim sadržajima”, rekao je Jevtić. 

Ove godine je bilo 14 predloga za priznanje „Beli božur“ i deset za „Crni božur“.

Priznanja „Beli i Crni božur“ ustanovljena su 2014. godine sa ciljem da ukažu na pozitivne i negativne primere saradnje pojedinaca, institucija i organizacija sa medijima i novinarima, kao i njihov odnos prema javnosti.

 

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi