Naslovna  |  Aktuelno  |  UNS vesti  |  Novinari „Za medije“ pitaju da li policajac iz Zaječara predstavlja opasnost po javnu bezbednost
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

UNS vesti

20. 01. 2021.

Autor: J. P. Izvor: UNS

Novinari „Za medije“ pitaju da li policajac iz Zaječara predstavlja opasnost po javnu bezbednost

Posle dopisa Udruženja novinara Srbije (UNS), Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) pokrenulo je disciplinski postupak protiv odgovornih policijskih službenika u Zaječaru zbog ometanja rada snimatelja produkcije „Za media“, ali se novinari te produkcije i dalje osećaju ugroženo.

UNS se MUP-u obratio početkom decembra prošle godine jer su nas zabrinute kolege iz „Za medije“ obavestile o dva incidenta sa policajcem iz Zaječara. Ovaj policajac ih je, tvrde u produkciji, tužio, tražio da ga ne snimaju, te navodno brutalno pretresao maloletnog sina njihovog snimatelja.

Po rečima urednika „Za medije“ Dušana Vojvodića, policajac Milan Nikolov je zaustavio sedamnaestogodišnjeg sina njihovog snimatelja Dejana Todorovića, legitimisao ga, a zatim pitao gde radi njegov otac. Vojvodić tvrdi da je Nikolov posle odgovora sedamnaestogodišnjaka da mu otac radi u „Za mediji“ pretresao maloletnika, a kada nije našao ništa sumnjivo šutirao ga u noge i udarao pesnicama u predelu bubrega.

Vojvodić navodi za UNS da je ovaj incident usledio nakon što je sredinom oktobra za vreme snimanja dokumentarnog filma u centru Zaječara isti policajac tražio njihovom snimatelju Todoroviću da ga ne snima dok razgovara sa akterom tog filma. Policajac je tada ekipi „Za medije“ poručio „da će se videti na sudu“. „Povezao sam slučaj brutalnog pretresa maloletnog sina našeg snimatelja sa verbalnim sukobom koji je prethodio“, rekao je za UNS Vojvodić, koji navodi da su zatim uputili pitanja MUP-u da li je ovaj policajac prekoračio ovlašćenja u ova dva incidenta, da li je bilo ranijih pritužbi na njegov rad, kao i da li su vođeni disciplinski postupci.

Pošto kolege iz „Za medije“ nisu dobile odgovore, UNS je u decembru prošle godine poslao MUP-u dopis u kojem se poziva da preduzme sve mere kako bi se utvrdila eventualna odgovornost ovog policajca, ali i izrazio zabrinutost zbog sumnje da je reč o osveti policijskog službenika nad detetom kolege zbog njegovog novinarskog rada.

Vojvodić kaže za UNS da je protiv policajca Nikolova pokrenut disciplinski postupak za oba incidenta, ali da je jedino u slučaju verbalnog napada na „Za mediju“ utvrđeno da je reč o prekoračenju ovlašćenja ovog policajca.

Navodi Vojvodića potvrđeni su UNS-u u MUP-u, koji je odgovarajući na naš dopis naveli da je „osnovan“. „Protiv odgovornih policijskih službenika Policijske uprave u Zaječaru, preduzete su disciplinske mere odgovornosti u skladu sa odredbama Zakona o policiji“, navode u MUP-u.

Urednik produkcije „Za media“ Vojvodić tvrdi da su, nakon što su objavili da je policajac Nikolov uznemiravao maloletnog sina njihovog snimatelja, dobili četiri poziva od drugih maloletnika koji su se žalili na slično postupanje istog policajca, te da su zato pokrenuli pitanje da li on predstavlja opasnost za javnu bezbednost. Ubrzo je, navodi, usledila krivična prijava, a zatim i tužbe od Nikolova.

„Po jednoj tužbi nam potražuje 500.000 dinara za nanetu duševnu bol. Uz tužbu je dostavio i medicinsku dokumentaciju da je bio na psihijatrijskom lečenju, ali je na taj način otvorio i pitanje svoje sposobnosti da rukuje vatrenim oružjem“, kaže Vojvodić.

On zaključuje da smatra da su tužbe ovog policajca pritisak na „Za mediju“, a da se istovremeno na taj način zataškavaju pitanja od interesa za građane Zaječara.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi