Naslovna  |  Aktuelno  |  UNS vesti  |  Prvi dan SOS telefona za novinare - bez prijave za ugrožavanje bezbednosti
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

UNS vesti

03. 03. 2021.

Autor: K. Kovač Nastasić Izvor: UNS

Prvi dan SOS telefona za novinare - bez prijave za ugrožavanje bezbednosti

Besplatni SOS telefon - 0800 100 115 - koji je namenjen svim novinarima i medijskim radnicima koji smatraju da im je ugrožena bezbednost, od juče je u funkciji, a kako UNS saznaje, prvog dana nije bilo prijava za ugrožavanje bezbednosti.

Kako za UNS kaže Veran Matić, član Radne grupe za bezbednost i zaštitu novinara, bilo je nekoliko poziva građana i novinara koji su želeli da provere da li telefon radi, kao i da iznesu svoje mišljenje o radu medija.

„Pozivi nisu imali veze sa aktuelnim pretnjama, zbog kojih je osnovana linija“, kaže Matić, član Radne grupe u okviru koje je ustanovljen SOS telefon za ugrožene medijske radnike.

Na pomenutom broju telefona 24 sata, sedam dana u nedelji, dežura četiri pravnika koji imaju iskustvo u radu na slučajevima nasilja prema medijskim radnicima.

„Na ovaj besplatni broj telefona, novinari i medijski radnici mogu prijaviti svaku situaciju koja proizvodi osećaj ugroženosti zbog bavljenja novinarskom profesijom. Pozivom na ovaj broj dobiće objašnjenje o zakonskom tretmanu dela koje prijavljuje i o postupcima koji treba da se pokrenu kako bi se nadležnim institucijama, policiji i tužilaštvu prijavilo ugrožavanje bezbednosti, ako je reč o slučajevima koji se gone po službenoj dužnosti“, kaže Matić.

Novinari i medijski radnici koji prijave ugrožavanje bezbednosti, na ovom broju telefona dobiće i informacije o kontakt tačkama policije i tužilaštva koje su nadležne za region u kojem rade ili u kojem je počinjeno delo, uz uputstvo o tome na koje je sve načine moguće realizovati prijavu.

„Ako je reč o krivičnom delu koje se goni po privatnoj tužbi, dobiće detaljnija uputstva o proceduri i načinu na koji  je moguće podneti tužbu, kao i o tome gde potražiti besplatnu pravnu pomoć, u slučaju da je potrebna“, kaže Matić.

 On navodi da je u pripremi aplikacija i sajt bezbedninovinari.rs na kojima će se nalaziti sve relevantne informacije o zaštiti bezbednosti novinara, kontakt tačkama u nadležnim institucijama, studije slučajeva, domaći i međunarodni standardi, kao i informacije o aktuelnim slučajevima.

Besplatna SOS linija osnovana je u okviru rada Radne grupe za bezbednost i zaštitu novinara koju je osnovala Vlada Srbije, sa ciljem da se pojednostavi prijavljivanje pretnji i napada i novinari dodatno informišu i edukuju o ostvarivanju svojih prava.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi