Naslovna  |  Aktuelno  |  UNS vesti  |  Pomozimo kolegama sa KiM kojima su poplave uništile imovinu
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

UNS vesti

03. 03. 2021.

Autor: J. Pešić Izvor: UNS

Pomozimo kolegama sa KiM kojima su poplave uništile imovinu

Udruženje novinara Srbije (UNS) vodi akciju prikupljanja novčane pomoći novinarima i medijskim radnicima na Kosovu i Metohiji čije su kuće i imanja stradala u poplavama koje su pogodile centralno Kosovo.

Kolege iz sela Lepina i Radevo obratile su se Udruženju za pomoć jer su im sredinom januara poplavljene kuće, pomoćni objekti, bašte, uništene mašine, a još uvek se bore da saniraju štetu koja je nastala.

Tehnički radnik RTV KiM iz Čaglavice poslao je UNS-u dopis u kojem navodi da je imao veliku materijalnu štetu. Stradala mu je kuća, kao i kuće njegovih roditelja, automobil, traktor i velika količina letine. „Svi podovi su stradali, kao i gotovo svi električni uređaji“, navodi kolega iz naselja Lepina.

Kolega sa televizije Most objašnjava da je najveću štetu pretrpelo organsko uzgajanje bilja kojim se, osim novinarstva, bavi. Ova organska proizvodnja donosila mu je, kaže, pristojne prihode za porodicu, ali sada je nemoguće da nastavi sa njom. Zemljište je zagađeno, a mašine uništene.

„Stradale su mašine - motorna pumpa za vodu, agregat, motokultivator... Ne mogu da nastavim sa proizvodnjom. Veliki je rizik početi jer je zemljište zagađeno“, navodi kolega, koji kaže da je doživeo veliki stres tokom poplava, jer mu je uništeno ono od čega je mogao da obezbedi pristojan život za porodicu. „Trenutno dezinfikujemo, a zemljište tretiramo živim krečom“, kaže on i dodaje da bi mu pomoć značila za popravku bar jedne mašine kako bi nastavio sa radom.

Vozač sa Drugog kanala Radio-televizije Kosovo na srpskom jeziku (RTK 2) Boban Slavnić za UNS kaže da je poplavljena kuća njegovih roditelja u Lepini, a koji su bili primorani da se presele kod njega. „Sve je uništeno i u haosu. U toj kući ne može da se živi“, kaže Slavnić, koji dodaje da ga do sada niko nije zvao da pita za nastalu štetu do poziva UNS-a, ali da nije od onih koji mole za pomoć.

Snimatelju u Javnom preduzeću Mreža Most Milovanu Mitroviću stradala je porodična kuća u selu Radevo, u kojoj živi za vreme radnog angažovanja na Kosovu i Metohiji. „Dosta je toga oštećeno, podrum je poplavljen, hidrofon je izgoreo, zimnicu smo pobacali“, navodi on za UNS.

Veljko Ničić iz RTK2 iz mesta Lepina imao je štetu, ali srećom voda nije ušla u kuću. „Ušla je u garažu, u kojoj su potopljeni automobil i mašine, kao i objekat gde je živina. Seno je bilo uništeno“, kaže on, ali dodaje da su već „najgore prošli“, da su sanirali najveći deo, premda niko nije dolazio da ih pita da li im je pomoć potrebna.

Po odluci Izvršnog odbora UNS-a, podsetimo, Udruženje je novčano pomoglo koleginici iz RTK2 čija je imovina pretrpela veliku štetu, a stradala joj je i stoka i živina.

Kako možete pomoći:

Pozivamo vas da se, u skladu sa svojim mogućnostima, odazovete akciji UNS-a i uplatite donaciju direktno na sajtu ili uplatom na tekući račun UNS-a.

Ukoliko želite da akciju podržite uplatom putem sajta UNS-a, to možete uraditi na stranici „Doniraj“.

Svoju donaciju možete uplatiti i na tekući račun UNS-a: 170-30003646007-48 kod Unikredit banke. U ovom slučaju neophodno je navesti da je svrha uplate „pomoć novinarima na KiM zbog poplava“.

Koliko je novca prikupljeno možete pratiti na stranici „Donatori“.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi